Navigatie overslaan

Gro­nin­ger Muse­um moet ver­bou­wen wegens succes

Het Groninger Museum moet wegens onverwacht hoge bezoekersaantallen de afgelopen vijftien jaar, verbouwen. Onder andere de vloeren raakten versleten, en sommige delen van het museum hebben uitbreiding nodig.

De oorzaak van het achterstallig onderhoud is volgens woordvoerster José Selbach het aantal bezoekers dat het museum sinds de opening heeft mogen verwelkomen. "We hadden verwacht gemiddeld tussen de 90.000 en 100.000 bezoekers per jaar te krijgen, maar dit zijn er tussen de 200.000 en 250.000 geworden'', legt ze uit. "Eigenlijk is het dus een luxeprobleem. Maar we zijn een visitekaartje van stad en provincie Groningen. De glans zit er nu nog op, en dat moet ook zo blijven.''

Om het museum op te knappen is ongeveer vijf miljoen euro nodig. Voor dat geld heeft het Groninger Museum onder meer bij bedrijven, provincie en gemeente aangeklopt. De provincie gaat op haar beurt kijken of het mogelijk is een deel van de verbouwing met Europees geld te betalen.

Eind juni hoopt het museum te weten of de financiering rond komt. Als dat lukt, gaat de opknapbeurt volgend jaar mei van start. De kans is groot dat het museum de deuren daarvoor een aantal maanden moet sluiten. Volgens de zegsvrouw zal dit maximaal een half jaar zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring