Navigatie overslaan

Gro­nin­ger Muse­um viert 25 jaar in ico­nisch gebouw

Het wereldberoemde Groninger Museum-complex viert dit jaar zijn 25e verjaardag. Na een kwart eeuw is het door de Italiaanse meesterontwerper Alessandro Mendini ontworpen gebouw, met zijn vele vormen en kleuren, nog altijd één van de meest opvallende en spraakmakende bouwwerken van Nederland. Het zilveren jubileum wordt dan ook gevierd met tal van bijzondere tentoonstellingen en evenementen.

Al vanaf de eerste openbaarmaking van de plannen en het ontwerp van Mendini was het nieuwe Groninger Museum spraakmakend. En ook na de opening door toenmalig koningin Beatrix in 1994 raakte men in Groningen en daarbuiten niet uitgesproken over het gebouw. In de jaren die volgden, groeide het museum uit tot een icoon van de stad en een toonaangevend baken in de internationale kunstwereld.

Om de 25e verjaardag van zijn iconische behuizing te vieren, organiseert het Groningen tal van evenementen en tentoonstellingen. Hieronder een greep uit het rijke programma. Kijk voor het volledige overzicht op www.groningermuseum.nl/25.

Prijsvraag: ‘Hoeveel steentjes in de trap van Mendini’ – tot en met 23 oktober

Een bezoek aan het Groninger Museum begint met de afdaling van de door Mendini ontworpen mozaïektrap in de entreehal. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van gebouw en trap, zijn de vele steentjes die in de trap zijn verwerkt stuk voor stuk geteld. De bezoeker die het precieze aantal mozaïeksteentjes raadt of daar het dichtst bij in de buurt komt, ontvangt een mooie prijs. Meedoen kan nog tot 23 oktober en is alleen mogelijk bij een bezoek aan het museum.

25 jaar Groninger Museum in affiches – tot en met 15 september 2019

Ter gelegenheid van het zilveren jubileum van het ‘nieuwe’ Groninger Museum toont het museum alle affiches die tussen 1994 en 2019 voor het museum zijn gemaakt. Daarmee brengt het vijfentwintig jaar tentoonstellingen en museumgeschiedenis in beeld. Er zijn twee hoofdpersonen in dit verhaal: Swip Stolk (Zaandam, 1944) en Rudo Menge (Woerden, 1975). Beide vormgevers zijn belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het beeldmerk ‘Groninger Museum’ in de afgelopen kwart eeuw.

Feestweekend met gratis entree- Zaterdag 26 en zondag 27 oktober

Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober wordt het 25-jarig jubileum van het Groninger Museumgebouw groots gevierd. Er treden allerlei artiesten op, het atelier is open en de tentoonstelling Mondo Mendini is te zien. Op zaterdagavond is het museum zelfs tot 22 uur open. Iedereen is welkom en museumentree is dit weekend speciaal ter gelegenheid van dit feest gratis.

Mondo Mendini - zaterdag 12 oktober 2019 tot en met dinsdag 5 mei 2020

Vijfentwintig jaar na de opening van het door hem ontworpen Groninger Museumgebouw heeft Alessandro Mendini (1931-2019) alle ruimte gekregen om zijn droomtentoonstelling te realiseren. Kort voor zijn overlijden eerder dit jaar selecteerde de grand old man van het Italiaanse design niet alleen tientallen van zijn eigen revolutionaire ontwerpen, maar ook werk van vele andere kunstenaars en ontwerpers. Als geen ander huldigde Mendini het principe van samenwerking tussen creatieve geesten en zag hij het belang van de fantasie. Mondo Mendini belooft dan ook een kleurrijke, visueel overweldigende mix van beeldende kunst, design en architectuur te worden.

Groninger Museum Colleges - 4, 11, 18 en 25 Oktober

In het najaar staat de reeks Groninger Museumcolleges in het teken van het 25- jarig jubileum. Conservatoren en gastsprekers vertellen onder andere over de architectuur, het aankoopbeleid, Mondo Mendini en over oud-directeur van het Groninger Museum Frans Haks. De reeks bestaat uit vier bijeenkomsten op vrijdagochtend.

Design uit Heden en Verleden – tot en met 22 maart 2020

John Veldkamp, in het verleden eigenaar van de spraakmakende designwinkel John John’s en inspirator van voormalig museumdirecteur Frans Haks, heeft de vrije hand gekregen om het Starckpaviljoen in te richten met keramiek en glas uit heden en verleden. De tentoonstelling toont een deel van de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum, maar laat de bezoeker vooral genieten van originele combinaties van prachtige objecten die gearrangeerd zijn tot meesterlijke stillevens.

Bakwedstrijd

In oktober organiseert het Groninger Museum een bakwedstrijd voor jong en oud. Laat je inspireren door het museumgebouw en maak een eetbare versie in de vorm van een taart, cupcake of andere zoetigheid.

Houdt voor meer informatie over de bakwedstrijd en andere activiteiten rond het 25-jarige bestaan de jubileumwebsite in de gaten.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring