01/04/2008

Groninger Schouwburg viert 125-jarig bestaan

De Groninger Stadsschouwburg bestaat 125 jaar en viert dit met een speciale programmering. Woensdag presenteerde directeur Stellingsma samen met wethouder Dijkstra het jubileumprogramma. Tijdens de 125 dagen durende programmering zullen maar liefst 56 nationale en internationale voorstellingen te zien zijn.

Het jubileum van de 'Grand Dame' van Groningen wordt gevierd met zes Nederlandse premières. Daarnaast zullen speciale themaweken en jubileumvoorstellingen naast de reguliere programmering te zien zijn. De opening van het seizoen vindt plaats op 29 augustus met de première van de dansvoorstelling 'Sutra' en een optreden van 17 boeddhistische monniken uit de Chinese Shaolintempel. Een week later opent de schouwburg de 'Week van de Grand Dames', waarin Nederlandse Grand Dames uit de musical-, toneel- en operawereld acte de présence zullen geven.
In oktober keert de Berlijnse theatermaakster/choreografe Sasha Waltz terug naar Groningen, waar ze ooit haar internationale carrière begon. Tijdens vijf voorstellingen viert de Duitse het vijftienjarig bestaan van haar gezelschap Sasha Waltz & Guests. Zij heeft de eer op 8 oktober, de dag dat de schouwburg in 1883 werd geopend, haar voorstelling te spelen.

Ook wordt er een 24 uur durende cabaretmarathon georganiseerd, vinden er weken rond internationale makers plaats en wordt er met speciale voorstellingen afscheid genomen van Groningse theatermakers. Het jubileum wordt afgesloten met de oudejaarsconference van Youp van 't Hek. De kaartverkoop voor de speciale jubileumprogrammering begint vrijdag 4 april.

www.125jaar.nl

01/03/2008
Filmpjes van mobieltjes centraal op Gronings festival
01/03/2008
Groningen presenteert nieuwe vorm van gesubsidieerde arbeid: de Seniorenbaan