Navigatie overslaan

Gro­nin­gers blij­ven onder­ne­mend ingesteld

Groningers blijken nog altijd een behoorlijk ondernemend volkje. Ook vorig jaar werden er bij de Kamer van Koophandel Noord-Nederland weer veel nieuwe bedrijfjes ingeschreven. In totaal richtten zo’n 3500 Groningers in 2012 een eigen bedrijf op: ongeveer hetzelfde aantal als in 2011. Daarmee is Groningen verantwoordelijk voor zo’n veertig procent van alle starters in de drie noordelijke provincies.

Hoewel het volgens velen helemaal geen goed idee is om in de huidige economie een eigen onderneming te starten, denkt een groot aantal Groningers daar dus anders over. ‘Voor een deel van hen, vooral in de bouw, is het voor zichzelf beginnen wel een gevolg van de economische moeilijke tijden’, zo zegt een woordvoerder van de noordelijke Kamer van Koophandel. ‘Die zijn bijvoorbeeld hun baan bij een werkgever kwijtgeraakt en zien geen andere optie dan voor zichzelf te beginnen.’

Een groot deel van de starters ziet echter voornamelijk kansen. Dat blijkt wel uit het feit dat er vooral in de Noord-Nederlandse dienstensector veel bedrijven bijkomen: liefst 62 procent van alle starters begon een onderneming in deze sector.

Het aandeel vrouwelijke ondernemers onder noordelijke starters neemt in 2012 iets af, zo blijkt uit de cijfers van de KvK. Inmiddels is een derde van de startende ondernemers vrouw. De gemiddelde leeftijd van de startende ondernemer is 40 jaar.

Het aandeel ZZP’ers binnen de totale groep Noord-Nederlandse starters is sinds 2007 flink gestegen. Waar in 2008 in Noord-Nederland nog 82 procent van de starters als ZZP’er kon worden aangemerkt is dit in 2012 gestegen tot 95 procent.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring