Navigatie overslaan

Gro­nin­gers even rijk als olie­sjeiks. Denkt Europa.

Groningen staat op de tiende plaats van de allerrijkste regio's van Europa als wordt gekeken naar het bruto nationaal product (BNP) per inwoner. Die cijfers komen van het statistisch bureau Eurostat. Groningen komt in het zelfde rijtje voor als de City van Londen, Parijs en Frankfurt. 'Lariekoek!', aldus de provincie Groningen over deze cijfers.

Eurostat (PDF) tekent daarbij aan dat de cijfers een beeld geven van de totale economische activiteit in de Europese regio's. Forenzen kunnen de productie sterk doen stijgen, maar dat betekent niet dat het BNP per huishouden automatisch ook zo hoog ligt.
De regio Utrecht (13e) is de één-na-rijkste van de Nederlandse regio's.

Londen
Nummer één van de rijkste regios in Europa is de binnenstad van Londen. Het BNP ligt daar 303 procent boven het gemiddelde. Londen wordt op de voet gevolgd door Luxemburg en Brussel.
De armste regio's van Europa liggen in Bulgarije, Polen en Roemenië.

Gasbaten
Overigens is Groningen in het verleden door Europa ook nogal vaak opgevoerd als rijke regio. Dat komt omdat de aardgasbaten om de een of andere reden als inkomsten van Groningen worden beschouwd. Worden de aardgasbaten buiten beschouwing gelaten, dan ontstaat een compleet ander beeld en zou Groningen ongetwijfeld uit de top tien tuimelen en ergens ver beneden aan de lijst terecht komen.
Een woordvoerder van de provincie Groningen noemt de cijfers lariekoek. 'Het is wel een hardnekkig probleem. Want eerder probeerden ze ook al de opbrengsten van de bodemschatten toe te schrijven aan de bewoners van de regio waar die schatten worden gevonden. Iedereen weet dat dat in Groningen niet het geval is', aldus de woordvoerder.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring