Navigatie overslaan

Gro­nin­gers kun­nen in één oog­op­slag zien of zon­ne­pa­ne­len ren­da­bel zijn

Sinds kort kunnen inwoners van de stad Groningen en het nabijgelegen Ten Boer in één oogopslag zien of het rendabel is om zonnepanelen op hun dak te monteren. Dankzij de online ‘Zonatlas’ wordt het wel of niet kiezen voor zonne-energie een stuk gemakkelijker gemaakt.

Op de website Zonatlas.nl zijn kaarten van Groningen en Ten Boer te vinden waarop elk pand een kleurtje heeft gekregen. Groene panden zijn erg geschikt voor zonnepanelen, gele iets minder en eigenaren van daken die roodgekleurd zijn, kunnen beter naar alternatieven op zoek om energie te besparen. Door het filter van de kaart aan te passen is daarnaast precies te zien welke plek op het dak het meest geschikt is voor de panelen.

De Zonatlas houdt rekening met de hoogte van gebouwen, bomen, oppervlakte van het dak, hellingshoeken en de hoeveelheid zon. Dankzij een rekenhulp kan men daarnaast precies zien hoeveel vermogen er kan worden opgewekt en hoeveel CO2-uitstoot dat bespaart.

De gemeente Groningen hoopt dat de Zonatlas bijdraagt aan het streven om in 2035 geheel energieneutraal te zijn. In een aantal Duitse steden waar het systeem eerder al werd geïntroduceerd, is men erg tevreden. Sinds de Zonatlas beschikbaar is, nam de aanschaf van zonnepanelen er met maar liefst 19 procent toe. Na Arnhem en Tiel zijn Groningen en Ten Boer de derde en vierde gemeente in Nederland die de Znatlas introduceren.

www.zonatlas.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring