Navigatie overslaan

Gro­nin­gers leve­ren cru­ci­a­le bij­dra­ge aan belang­rijk ruimte-onderzoek

Het Groningse instituut voor ruimteonderzoek SRON krijgt een prestigieuze klus te klaren. Het zal namelijk een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de ontwikkeling van de röntgentelescoop Athena van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Met deze nieuwe, ultramoderne telescoop wil ESA spectaculaire natuurkundige verschijnselen nabij zwarte gaten en neutronensterren (het laatste stadium van een ster, nadat deze is geïmplodeerd) gaan observeren.

SRON, dat naast een vestiging in Groningen ook in Utrecht gevestigd is, zal de detector voor de camera van de Athena-telescoop gaan leveren. De bouw hiervan zal voornamelijk in Utrecht gaan plaatsvinden; de testwerkzaamheden worden in Groningen uitgevoerd. Hiervoor zal een speciale ruimte in het gebouw van SRON op het Groningse Zernikepark gebouwd moeten worden.

Naast het observeren van natuurkundige verschijnselen in de buurt van zwarte gaten en superzware neutronensterren, gaat Athena voor het eerst in de geschiedenis de samenstelling van de ongrijpbare hete materie (met een temperatuur van meer dan 10 miljoen graden) in clusters van melkwegstelsels nauwkeurig bepalen. Daarmee gaat de ruimtetelescoop twee grote wetenschappelijke vragen beantwoorden: Hoe en waarom klontert gewone materie samen tot de melkwegstelsels en clusters van sterrenstelsels die we nu zien? En hoe groeien zwarte gaten en beïnvloeden ze hun omgeving?

Het is de bedoeling dat Athena in 2028 zijn reis door de ruimte zal beginnen. Vervolgens zal de röntgentelescoop naar verwachting tien jaar lang waarnemingen gaan doen in het heelal.

www.sron.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring