Navigatie overslaan

Gro­nin­gers ont­wik­ke­len melk­car­rou­sel van de toekomst

In je eentje 160 koeien per uur voeren én melken: het klinkt als de favoriete science fiction voor melkveehouders, maar dankzij Hulst Innovatie is het realiteit. Het in het Groningse Westeremden gevestigde bedrijf ontwikkelde de 3C Carrousel, een roterende binnenstal die door één man of vrouw bediend kan worden. De vinding leverde Hulst innovatie een plek op in de MKB Innovatie Top 100 op, de lijst van de meest vernieuwende ondernemingen van Nederland.

De 3C Melkcarrousel is het resultaat van de ervaringen en het denkwerk van Pieter Schouten, een praktische boer en techneut. Schouten was niet tevreden over zijn eigen draaimelkstal. Hij ging daarom kijken en melken bij collega’s in de hele wereld, van Texas tot Nieuw Zeeland. Met de indrukken die hij daar opdeed keerde hij terug naar zijn eigen melkveebedrijf in Rottum en ontwikkelde er de 3C Melkcarrousel, waarbij 3C staat voor 'Cows, Comfort & Capacity'.

Bij het ontwerpen van de carrousel werd Schouten geholpen door twee streekgenoten: designer en interieurarchitect Peter Zomerdijk en technicus Tjark Hulst uit Westeremden. Zijn bedrijf, Hulst innovatie, produceert onder meer grote draaitafels voor het laden van kabels tijdens de aanleg van onder meer windmolenparken op zee. Die kennis wordt nu ook ingezet voor het bouwen van roterende melkveestallen.

In de carrousel passen 40 koeien. Zij staan zij aan zij met hun achterzijde naar het midden van de roterende stal, waardoor de boer alle dieren in de gaten kan houden. Terwijl de koeien gemolken worden, kunnen zij dankzij een gepatenteerd systeem tegelijkertijd krachtvoer voorgeschoteld krijgen. De voerbakken zijn uitgerust met een ingenieus zwenksysteem, waardoor het mogelijk is om in en uit de carrousel te lopen. Omdat dit systeem geen mechanische onderdelen bevat is het onderhouds- en storingsvrij.

De innovatieve 3C Carrousel speelt volgens Hulst Innovatie daarmee in op de laatste ontwikkelingen binnen de melkveesector. 'De melkvee-industrie vraagt om innovatieve ontwikkeling op het gebied van dierenwelzijn en de ergonomie van de melkveehouder', zo zegt het Groningse bedrijf. 'De industrie staat onder grote druk, de melkveehouder van tegenwoordig kan alleen een gezonde bedrijfsvoering houden als zijn basis voor een efficiënte melktechniek op orde is.'

www.hulstinnovatie.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring