Navigatie overslaan

Gro­nings’ asfalt vreet CO2 op; Zer­ni­ke Cam­pus heeft de primeur

Op de Zernike Campus in Groningen ligt sinds kort 60 meter bijzonder asfalt: CO2-vretend asfalt om precies te zijn. Met het innovatieve asfalt, voor een deel ontwikkeld op de Campus zelf, wordt per jaar zo’n 20 ton CO2 opgeruimd.

Het bijzondere asfalt, dat is gemaakt met olivijn, is aangebracht op een weg bij de klimaatproeftuin op de Zernike Campus. Het project is een samenwerking tussen het bedrijf Polyciviel in Leek, aannemer Oosterhof Holman en Ophen Ingenieurs.

De CO2-vretende eigenschap van het asfalt is te danken aan olivijn. Dat olivijn, ofwel duniet, is bij uitstek het mineraal met de meeste potentie voor CO2 binding, zo stellen de initiatiefnemers.

Onderzoek met Hanzehogeschool

Aan de ontwikkeling van het asfalt, dat de naam Polyvijn®SMA NL8 heeft meegekregen, is vier jaar lang gewerkt. Daarbij vonden onderzoeken en experimenten plaats in het lab van PolyCiviel in Leek, en in de klimaatproeftuin in Groningen werd samen met studenten van de Hanzehogeschool Institute of Future Environments onderzoek gedaan. In 2019 en 2019 waren er de eerste pilots met oppervlaktebehandelingen en eind vorig jaar is dus de eerste weg van Nederland met CO2-vretend asfalt aangelegd.

Het resultaat van het hele proces is dat het broeikasgas echt weg is, en niet ergens is opgeslagen, zo zei Piet Zijlstra van PolyCiviel is in het Dagblad van het Noorden. “Wat overblijft is een magnesiumbicarbonaat dat een waardevolle meststof is.”

Gezondheidswinst

Volgens Zijlstra kan het asfalt op grote schaal worden toegepast. Het is wel iets duurder, maar CO2 opruimen kost ook geld én dit asfalt zorgt voor gezondheidswinst, zo zegt hij. De belangstelling is dan ook groot: het bedrijf uit Leek krijgt al telefoontjes van gemeenten uit het hele land.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring