Navigatie overslaan

Gro­nings bedrijf gebruikt riool­wa­ter­bac­te­rie om speel­goed te maken

Afvalwater blijkt een uitstekende bron voor bacteriën waarmee biologisch afbreekbaar plastic gemaakt kan worden. Het Groningse bedrijf KNN wil in samenwerking met Bioclear, Suikerunie, Anoxkaldnes, API Institute en Veolia Water een fabriek bouwen waarin afvalwater wordt gebruikt voor het maken van dit plastic.

In de fabriek kunnen agrarische reststromen worden omgezet in verschillende kwaliteiten biologisch afbreekbaar plastic. Deze Cella-techniek is afkomstig van het Zweedse bedrijf Anoxknaldes. Het plastic vergaat heel snel als het in het milieu terecht komt en is een ideale grondstof voor allerlei producten zoals speelgoed, scrubgel en draad voor het hechten van wonden.

Momenteel wordt er proefgedraaid met rioolwater en afvalwater van de Suikerunie en de kartonindustrie. Wanneer deze tests succesvol zijn kan de eerste Europese fabriek in 2014 gebouwd worden. De nieuwe fabriek gaat 30 miljoen euro kosten. KNN probeert de financiering van de fabriek momenteel rond te krijgen. De fabriek zal hoogstwaarschijnlijk ergens in Groningen of mogelijk in Friesland komen te staan.

www.knnadvies.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring