Navigatie overslaan

Gro­nings bedrijf ont­wik­kelt moge­lijk medi­cijn tegen Alzheimer

Een Gronings farmaceutisch bedrijf heeft een medicijn ontwikkeld dat mogelijk ingezet kan worden bij de bestrijding van Alzheimer. De fase van vooronderzoek, die jaren heeft geduurd, is afgerond, en sinds deze maand wordt het medicijn getest op mensen.

Het gaat om het bedrijf Sulfateq uit Groningen dat een compleet nieuw medicijn heeft ontwikkeld op basis van een nieuw molecuul dat het bedrijf zelf heeft gemaakt. Het nieuwe middel luistert naar de naam SUL- 238, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Het middel is dus nu de testfase in gegaan. Relatief weinig nieuwe medicijnen weten deze fase, met zeer strenge controles, te doorstaan, maar het hoofd onderzoek van Sulfatec, Guido Krenning, laat in het Dagblad weten optimistisch te zijn over de vraag of dat het wel zal lukken. “Wat onze vinding uniek voor onze regio maakt, is dat wij een nieuw molecuul in elkaar geklust hebben”, zegt Krenning. "We zijn niet verder gegaan met iets wat al bestond, maar we hebben iets compleet nieuws gemaakt.”

Mocht dat inderdaad zo zijn dan zou het medicijn in 2028 op de markt kunnen worden toegelaten. Het nieuwe medicijn zou mogelijk ook andere chronische ziektes kunnen bestrijden, zoals hartfalen, nierfalen en diabetes, aldus het artikel in het Dagblad.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring