Navigatie overslaan

Gro­nings bedrijf wint Ger­man Design Award

Bouwbedrijf FritsJurgens uit Slochteren heeft de prestigieuze 2015 German Design Award op zijn naam geschreven. Het Groningse bedrijf won de prijs in de categorie 'Building and Energy' voor zijn gepatenteerde taatsdeurscharnier.

Een taatsdeur is een deur die om zijn verticale as draait dankzij draaipunten boven en onder de deur. In gesloten toestand zijn ze vrijwel onzichtbaar, terwijl ze in open toestand ruimtelijk heel bepalend kunnen zijn. Juist hierin schuilt de grote kracht van de taatsdeur: het is een draaibaar wandvlak dat ruimte, functionaliteit en beleving kan beïnvloeden. FritsJurgens ontwikkelde een eenvoudig monteerbaar systeem dat zonder vloervoorziening werkt en daarmee het installatieproces van een dergelijke deur voorgoed verandert.

Het ontwikkelde mechaniek wordt niet in de vloer, zoals decennialang gebruikelijk was, maar in de taatsdeur zelf aangebracht. Hierdoor hoeft de deur pas aan het eind van de afbouw gemonteerd te worden. De kans op bouwbeschadigingen of verkeerd afgestelde deuren is daardoor vrijwel minimaal.

Daarnaast kunnen dankzij het FritsJurgens-mechaniek taatsdeuren voortaan ook in reeds bestaande gebouwen geplaatst worden. Het onderhoudsvrije systeem, dat inmiddels over de hele wereld wordt toegepast, maakt het bovendien mogelijk om grote en zware taatsdeuren tot maar liefst 500 kilo te plaatsen.

In het juryrapport omschrijft de German Design Council het FritsJurgens taatsdeursysteem als ‘een productontwerp dat tot in detail overtuigt en een baanbrekende bijdrage aan de internationale en Duitse designwereld levert’.

De 2015 German Design Award zal op 13 februari 2015 in Frankfurt worden uitgereikt. In totaal dongen maar liefst 2250 inzendingen mee naar de award.

www.fritsjurgens.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring