Navigatie overslaan

Gro­nings fami­lie­be­drijf zet gar­na­len­markt op zijn kop met revo­lu­ti­o­nai­re pelmachine

Als alles volgens plan verloopt, wordt na de zomer gestart met de bouw van een groot garnalenpelcentrum in Lauwersoog. De pelfabriek is een samenwerking tussen garnalenhandelaar Telson en familiebedrijf GPC Kant uit Leens. Die laatste zet momenteel de garnalenmarkt behoorlijk op zijn kop dankzij de ontwikkeling van een innovatieve pelmachine.

Het pellen van garnalen is een complexe klus. Geen garnaal is immers gelijk en daarom worden de meeste Hollandse garnalen nog steeds met de hand gepeld. Om de loonkosten te drukken, gebeurt dit voornamelijk in Marokko. Het transport van de garnalen naar en van Marokko gaat gepaard met veel CO2-uitstoot. Daarnaast zijn de garnalen als ze eenmaal in de winkels liggen, niet meer ‘dagvers’.

De machine die GPC Kant ontwikkelde en patenteerde – en waarmee het vorig jaar een tweede plaats binnensleepte in de prestigieuze MKB Innovatie Top 100 - kan als enige ter wereld automatisch elke garnaal pellen. Daarnaast is het mogelijk garnalen nog op de dag dat ze aan land worden gebracht te pellen, waardoor ze al de volgende dag in de schappen kunnen liggen. Echte dagverse garnalen dus, die er niet al een retourtje Noord-Afrika op hebben zitten.

Het eerste prototype van de machine, dat 200 kilo garnalen per dag kon verwerken, werd in 2012 in gebruik genomen. Na verdere doorontwikkeling nam het Groningse bedrijf dit jaar een machine in gebruik die op een volledig mechanische wijze dagelijks 1000 kilo garnalen kan pellen.

Momenteel heeft GPC Kant in Leens tien pelmachines staan. In de nieuwbouw in Lauwersoog zouden in eerste instantie vijftig machines komen, goed voor een capaciteit van 50 ton garnalen per week. Bij GPC Kant zijn ze echter constant aan het innoveren en dat leidde tot een forse efficiencyverbetering. In de nieuwe plannen zijn daardoor nu slechts twintig machines nodig voor het pellen van liefst 100 ton garnalen per dag.

www.gpckant.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring