Navigatie overslaan

Gro­nings ICT-bedrijf werkt aan nut­ti­ge toe­pas­sin­gen vir­tu­al reality

Vooralsnog zijn het vooral de entertainmentmogelijkheden die virtual reality-brillen als de Oculus Rift die volop aandacht krijgen, maar het Groningen NORISK Software bewijst dat de futuristische techniek ook volop mogelijkheden bieden voor serieuzere zaken.

NORISK Software is onderdeel van de Groningse NORISK IT-groep. Het bedrijf helpt zijn klanten bij een breed scala aan ICT-vraagstukken. Inmiddels maakt het daarbij al zo’n twee jaar gebruik van VR-oplossingen. De innovatieve ICT-avonturiers van het Groningse bedrijf zijn altijd op zoek naar hoe zij, samen met klanten en partners, VR op een nuttige manier kunnen inzetten.

NORISK Software ontwikkelde de afgelopen jaren bijvoorbeeld een virtual reality-test voor kleurenblindheid en een MRI-simulator, die patiënten kan voorbereiden op een echte MRI-scan in het ziekenhuis. Ook wordt door de ICT’ers gewerkt aan een virtuele ‘questionnaire’ die het mogelijk maakt om met behulp van de VR-bril Oculus Rift tests af te nemen in virtuele omgevingen. De toepassingen hiervoor lijken eindeloos, denk bijvoorbeeld aan trainingen voor veiligheids- en scheepvaartpersoneel en talloze andere professionals.

Daarnaast zijn er volop toepassingen mogelijk in de zorg. De MRI-simulator is daarvan al een goed voorbeeld, maar ook in de behandeling van bijvoorbeeld angsten en fobieën kan de virtual reality-techniek van NORISK Software een belangrijke rol gaan spelen.

Bij NORISK blijven ze continu nadenken over de ontelbare mogelijkheden die de virtual reality-techniek te bieden heeft. Daarbij wordt ook de entertainmentfactor niet uit het oog verloren: het bedrijf is regelmatig op beurzen en bijeenkomsten te vinden met zijn Virtual Reality Flightsimulator en/of zijn VR Racedesk.

In de eerste kun je ervaren hoe het is om een vliegtuig te besturen. Gezeten in een heuse flight seat en met een stuurknuppel in de hand, laat de Oculus Rift je door het luchtruim bewegen. Diezelfde VR-bril neemt je ook mee het circuit op. Gewoon even achter het 'racing desk' stappen en voor je het weet, race je tegen een vriend, collega of toevallige passant op de snelste racebanen.

Door middel van deze entertainmenttoepassingen probeert men bij NORISK Software het grote publiek op een speelse manier kennis te laten maken met de interactieve mogelijkheden van VR. Het bedrijf laat zelf goed zien dat die veel verder reiken dan alleen vermaak.

www.norisksoftware.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring