Navigatie overslaan

Gro­nings ICT- ini­ti­a­tief Cata­wiki: Web­si­te voor ver­za­me­laars ver­o­vert Europa

Een in Groningen bedachte website voor verzamelaars en verzamelingen behoort tot de meest succesvolle Nederlandse webinnovaties van 2011. Verzamelaars van de meest uiteenlopende producten – van postzegels tot fietsbellen- kunnen er terecht voor vraag en aanbod in hun verzameling. “Catawiki”, zo heet deze website, bedacht door de Groningse internetpionier René Schoenmakers, die eerder al een groot webdrijf oprichtte. Met Catawiki heeft hij nu een product gemaakt dat ook in andere Europese landen in een behoefte lijkt te voorzien.

Catawiki is nu al ’s werelds grootste online catalogus en marktplaats voor verzamelaars. Catawiki is ook actief in het Verenigd Koninkrijk. De komende maanden rolt Catawiki haar activiteiten uit naar Duitsland en Frankrijk.

Catawiki biedt uitgebreide catalogi voor verzamelaars in 67 rubrieken zoals stripboeken, postzegels, suikerzakjes, boekenleggers, modeltreinen en parfumflesjes. De website biedt momenteel ruim 2 miljoen verzamelobjecten te koop aan. In november 2010 ontving het bedrijf de publieksprijs van de Accenture Innovation Awards.

'Catawiki maakt een groot aanbod verzamelingen toegankelijk voor een breed publiek', zegt René Schoenmakers, 'en biedt verzamelaars een gebruiksvriendelijke manier om hun verzameling te beheren en online te catalogiseren. Ook kunnen verzamelaars eenvoudig unieke verzamelobjecten kopen en verkopen.'

De catalogus wordt net als Wikipedia door de gebruikers zelf aangevuld. De Catawiki-catalogus heeft voordelen boven papieren verzamelcatalogi: hij is gratis en altijd up-to-date. Er is ook een versie voor de smartphone. Daarmee heb je altijd je verzameling bij je.

De site is in november 2008 gelanceerd met enkele rubrieken. Sindsdien zijn een miljoen verzamelobjecten toegevoegd in 65 rubrieken. Zo staan vrijwel alle in Europa uitgegeven postzegels op de site. Het aantal verkochte items neemt snel toe. Er worden al 450.000 stripboeken en 900.000 postzegels te koop aangeboden. Dit is het grootste aanbod in de Benelux.

De naam Catawiki is een samentrekking van catalogus en wiki. Een wiki is een website waarop bezoekers zelf eenvoudig informatie kunnen toevoegen of aanpassen. De term wiki is bekend van Wikipedia, de online encyclopedie. Het komt uit het Hawaïaans en betekent 'snel, vlug'. In juli 2010 stapten de investeerders Peak Capital en de NOM (Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij) in Catawiki. In november 2010 won Catawiki de publieksprijs van de Accenture Innovation Awards.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring