Navigatie overslaan

Gro­nings mega-net­werk RIF: krach­ten en ken­nis gebun­deld om regio ver­der te versterken

In Groningen is deze week een mega-netwerk gelanceerd: Het Regionaal Innovatie Framework (RIF). Groningse gemeenten, alle Groningse onderwijsinstellingen, ondernemers, inwoners en studenten bundelen hun kennis en krachten om samen te werken aan verschillende maatschappelijke vraagstukken.

Daarbij gaat het om vraagstukken en uitdagingen als de gaswinning en de aardbevingen, boeren die kampen met teruglopende inkomsten, krimp in de plattelandsgemeenten, verlies van draagvlak voor voorzieningen en stijgende werkloosheid. Ook blijken veel ondernemers niet alle kansen op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering en Internet of Things (IoT) te benutten. “Allemaal thema’s die direct of indirect effect hebben op de provincie Groningen, het welzijn en de welvaart”, zo stellen de deelnemende partijen.

Enorme potentie

Het Regionaal Innovatie Framework (RIF) moet een netwerk worden dat de regio in staat stelt zichzelf beter te organiseren, waardoor het eenvoudiger wordt de juiste mensen en partijen aan elkaar te verbinden. Het RIF bestaat uit één regiocoöperatie, verschillende gebiedscoöperaties en lokale innovatiewerkplaatsen (IWP’s). In de IWP’s komen ondernemers, inwoners, onderwijsinstellingen (mbo, hbo en wo), studenten en overheden samen om te werken aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Het uitgangspunt is daarbij de enorme potentie van de streek.

Studenten

Als voorbeeld van die enorme potentie wijst het RIF op de studenten in Groningen. De coöperatie wil dan ook geen tientallen, maar duizenden studenten aan zich verbinden, zo is de ambitie. Het plan is om per gemeente minimaal één lokale hub op te richten. Zo’n hub, ofwel innovatiewerkplaats (IWP), is een plek waar studenten samen met ondernemers en inwoners werken aan actuele, maatschappelijke vraagstukken en zo een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale economie en de regio.

Geen Silicon Valley, maar kleivallei

Het acroniem RIF is een verwijzing naar het koraalrif. Dat is het soortenrijkste ecosysteem van de zee, waar diverse levensvormen voor elkaar zorgen en samen zelfvoorzienend zijn. “Naast bergen aan talent vanuit de stad Groningen, hebben we ook de ruimte, het netwerk, het landschap en vele grondstoffen. Bij elkaar een uniek potentieel. Die dingen moeten we voor ons laten werken”, vindt Willem Foorthuis. De lector Duurzaam Coöperatief Ondernemen van de Hanzehogeschool Groningen is initiatiefnemer van het RIF.

“We moeten als regio beter voor elkaar zorgen, van elkaar blijven leren en zoeken naar hoe we elkaars belangen kunnen invullen. We moeten van onze eilandjes afkomen. De ambitie is er om van de provincie Groningen een Silicon Valley te maken, maar dan op onze eigen manier: de kleivallei dus. Als we ooit een kans hebben gehad om het goed te doen, dan is het nu.”

Het initiatief wordt daarnaast gesteund door de provincie Groningen, alle Groningse onderwijsinstellingen en partijen als Univé Noord-Nederland, de Groningse Rabobanken, VNO-NCW en de gebiedscoöperaties Westerkwartier en Zuid-Oost Groningen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring