Navigatie overslaan

Gro­nings onder­zoek naar win­ning kan­ker­me­di­cijn uit fluitenkruid

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool wil samen met een aantal bedrijven en instellingen in de Eems Dollard Regio (EDR) fluitenkruid gaan kweken om daaruit het stofje Podofyllotoxine te winnen. Deze stof komt voor in de wortels van fluitenkruid en lijkt een veelbelovend medicijn tegen kanker.

Podofyllotoxine lijkt volgens onderzoekers sterk op een middel dat gebruikt wordt als chemotherapie tegen kanker. Het remt de groei van kankercellen en zorgt er uiteindelijk voor dat deze afsterven. Probleem is echter dat de plantaardige stof, net als zijn chemische tegenhanger, ook gezonde cellen aantast. Hierdoor moet nog veel onderzoek plaatsvinden voordat fluitenkruid daadwerkelijk als bron van kankermedicatie gebruikt kan worden.

Om dit onderzoek mogelijk te maken is een constante aanvoer van Podofyllotoxine nodig. Daarom willen de Groningse kennisinstellingen en hun samenwerkingspartners op grote schaal fluitenkruid gaan verbouwen. Het is de bedoeling dat vervolgens de stof uit de wortels van de plant gehaald wordt en verder verwerkt tot grondstof voor de farmaceutische industrie.

Het onderzoek naar fluitenkruid maakt onderdeel uit van het PhytoSana-project, waarvoor een bedrag van ruim 700.000 euro is uitgetrokken. Dit project is bedoeld om de veronderstelde helende werking van veel kruiden wetenschappelijk te onderbouwen en met deze kennis producten in de markt te zetten.

http://www.phytosana.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring