Navigatie overslaan

Gro­nings onder­zoek: vluch­ti­ge vet­zu­ren kun­nen obe­si­tas en dia­be­tes voor­ko­men én genezen

Vluchtige vetzuren stimuleren de vetverbranding en kunnen obesitas en diabetes behandelen en voorkomen. Dat blijkt uit het proefschrift van moleculair bioloog Gijs den Besten van het UMCG, die onlangs promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. De resultaten van het onderzoek ondersteunen het idee om in de preventie en behandeling van ernstig overgewicht en diabetes vluchtige vetzuren te gebruiken, bijvoorbeeld door deze in pil- of ampulvorm toe te dienen.

Veranderingen in het eetpatroon en een structureel gebrek aan beweging leiden tot een stijgend aantal mensen met ernstig overgewicht en diabetes. Uit eerder onderzoek bleek dat voedingsvezels een positief effect kunnen hebben op onder meer de inname van energie, het lichaamsgewicht en de insulinegevoeligheid. Onbekend was echter nog waarom dit zo is. Den Besten heeft ontdekt dat vluchtige vetzuren hierin een belangrijke rol spelen.

De bacteriën die in de darmen aanwezig zijn, zetten voedingsvezels uit bijvoorbeeld volkorenbrood, groente en fruit om in vluchtige vetzuren. Den Besten onderzocht de werking van de voedingsvezel guargom en de individuele vluchtige vetzuren in muizen. Uit zijn onderzoek blijkt dat de positieve werking van de voedingsvezels sterk samenhangt met de opname van vluchtige vetzuren. De gunstige effecten vinden voornamelijk plaats in de lever en het vetweefsel. Vluchtige vetzuren zetten deze weefsels aan om meer vetten te verbranden in plaats van ze aan te maken, waardoor het lichaam minder vetten opslaat.

Vluchtige vetzuren kunnen overgewicht en diabetes dus tegengaan. Daarnaast blijkt uit het onderzoek van Den Besten dat vluchtige vetzuren niet alleen preventief werken, maar ook een bestaande situatie van overgewicht en diabetes kunnen verminderen. De resultaten van het onderzoek geven dus aan dat het toevoegen van vluchtige vetzuren aan voeding, bijvoorbeeld via een pil of een ampul, een belangrijke rol kan spelen in het voorkomen en de behandeling van obesitas en suikerziekte.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring