Gronings onderzoek: vluchtige vetzuren kunnen obesitas en diabetes voorkomen én genezen
Veranderingen in het eetpatroon en een structureel gebrek aan beweging leiden tot een stijgend aantal mensen met ernstig overgewicht en diabetes. Uit eerder onderzoek bleek dat voedingsvezels een positief effect kunnen hebben op onder meer de inname van energie, het lichaamsgewicht en de insulinegevoeligheid. Onbekend was echter nog waarom dit zo is. Den Besten heeft ontdekt dat vluchtige vetzuren hierin een belangrijke rol spelen.
De bacteriën die in de darmen aanwezig zijn, zetten voedingsvezels uit bijvoorbeeld volkorenbrood, groente en fruit om in vluchtige vetzuren. Den Besten onderzocht de werking van de voedingsvezel guargom en de individuele vluchtige vetzuren in muizen. Uit zijn onderzoek blijkt dat de positieve werking van de voedingsvezels sterk samenhangt met de opname van vluchtige vetzuren. De gunstige effecten vinden voornamelijk plaats in de lever en het vetweefsel. Vluchtige vetzuren zetten deze weefsels aan om meer vetten te verbranden in plaats van ze aan te maken, waardoor het lichaam minder vetten opslaat.
Vluchtige vetzuren kunnen overgewicht en diabetes dus tegengaan. Daarnaast blijkt uit het onderzoek van Den Besten dat vluchtige vetzuren niet alleen preventief werken, maar ook een bestaande situatie van overgewicht en diabetes kunnen verminderen. De resultaten van het onderzoek geven dus aan dat het toevoegen van vluchtige vetzuren aan voeding, bijvoorbeeld via een pil of een ampul, een belangrijke rol kan spelen in het voorkomen en de behandeling van obesitas en suikerziekte.