01/09/2008

Gronings openbaar vervoer op groen gas

Het openbaar- en taxivervoer in de stad Groningen is deels overgestapt op groen gas. Zo werden er begin september tien stadsbussen gepresenteerd die volledig op biogas rijden. Ook het bedrijf Taxi Noord gaat, met het inzetten van vier taxi’s op aardgas, over op milieuvriendelijker vervoer.

Deze initiatieven passen binnen de ambitie van de gemeente Groningen om de duurzaamste stad van Nederland te worden. Om dat voor elkaar te krijgen, zal ook het andere verkeer in Groningen hiervoor duurzamer moeten worden en op aardgas gaat rijden. In een later stadium zou dit kunnen worden vervangen door biogas. De gemeente Groningen werkt samen met een aantal ondernemers in de stad om het rijden op aardgas te stimuleren.

Taxi Noord is het eerste taxibedrijf in Groningen dat de overstap maakt. Het bedrijf zet in op een gezonde leefomgeving en investeert in nieuwe voertuigen op aardgas. Leverancier Autobedrijf Van Heukelum b.v. heeft het taxibedrijf vier Skoda’s geleverd, die door DMI Autoservice uit Groningen zijn aangepast voor het rijden op aardgas waarbij de volledige fabrieksgarantie behouden blijft.

Rijden op aardgas heeft voordelen ten opzichte van brandstoffen gebaseerd op aardolie. Het is milieuvriendelijker omdat er minder CO2 en fijnstof vrijkomt. Vanwege de hoge brandstofprijzen is het ook financieel aantrekkelijk. Op termijn kan aardgas vervangen worden door biogas. Dit is een methaangas dat verkregen wordt uit de vergisting van afval en mest en 100 procent duurzaam is. Daarmee wordt de mobiliteit nog verder verduurzaamd, wat past in het streven van de stad Groningen.

01/08/2008
‘Energiedorp’ voor 1200 mensen in Noord-Groningen
01/08/2008
Manifestatie zet noordelijke IT-markt op de kaart