Navigatie overslaan

Gro­nings pro­ject: noor­der­lin­gen gaan met zelf­ge­maak­te sen­so­ren kwa­li­teit van lucht meten

Met het Groningse project ‘Onze lucht’ gaan ‘burgerwetenschappers’ in heel Noord-Nederland met zelfgebouwde fijnstofmeters de luchtkwaliteit meten. Zo krijgen de deelnemers inzicht in de luchtkwaliteit in hun leefomgeving.

Het gaat hier om de eerste grote meetactie van ‘CurioUs?’, een nieuw initiatief van Science LinX (Rijksuniversiteit Groningen, Faculty Science and Engineering), Forum Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health. Ook de meet-o-theek – een voor Nederland uniek initiatief – maakt deel uit van het initiatief CurioUs.

Bouwdagen

De deelnemers aan de meetactie kunnen op speciale ‘bouwdagen’, in lokale bibliotheken, hun eigen meetapparatuur maken. Ze kunnen het eigengemaakte apparaatje, bestaande uit sensoren, vervolgens ophangen in hun tuin of balkon en op die manier zelf de luchtkwaliteit meten, en in de gaten houden.

De gegevens van de zelfgemaakte sensoren zijn af te lezen door de maker, maar worden ook opgeslagen op de server van sensor.community zodat ze gebruikt kunnen worden door bijvoorbeeld het RIVM. De resultaten van de metingen kunnen ook gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek van de RUG.

Burgerwetenschappers

Inmiddels loopt het al storm met de aanmeldingen. Dinsdagmiddag stond de teller al op 825 deelnemers. Het doel is dat er uiteindelijk 1100 ‘burgerwetenschappers’ aan de slag gaan. Vanuit onder andere Groningen en Midden-Groningen kwamen er al zo veel aanmeldingen binnen, dat er een stop is. Nieuwe aanmeldingen in deze gemeenten worden in overleg met de inzender besproken.

Een woordvoerder van de Rijksuniversiteit laat in het Dagblad van het Noorden weten dat mensen verschillende redenen hebben om mee te doen. Sommige mensen knutselen graag, en anderen vinden het belangrijk voor hun kinderen. Ook zijn er deelnemers die aan een drukke weg wonen, of mensen met longklachten.

Deelname is niet gratis, een sensor kost maximaal 25 euro. Deelnemende gemeenten betalen de rest van het bedrag. Aanmelden gaat via de websites onzelucht.nl of forum.nl/curious.

Meet-o-theek

Ook de meet-o-theek maakt deel uit van het initiatief CurioUs. De meet-o-theek in het Forum Groningen is een soort bibliotheek waar meetapparaten te leen zijn, of gemaakt kunnen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om een fijnstofmeter, een geluidsmeter of een infraroodcamera.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring