Navigatie overslaan

Gro­nings tele­gram­be­drijf doet gro­te overname

Het in het Groningse dorp Alteveer gevestigde Telegram.nl, het enige telegrambedrijf van Nederland, heeft het Zwitserse bedrijf SwissTelex overgenomen. Hierdoor heeft Telegram.nl in één klap een derde van het internationale telexnet in handen. De jaaromzet van het Groningse bedrijf wordt door de overname verdubbeld, zegt directeur Rob van Hoof.

In de jaren negentig begon Van Hoof als verkoper van telexsystemen- en diensten. Daar kwam later de telegrammendienst bij; deze maakt veel gebruik van telexnetwerken.

Volgens Van Hoof betreft het een ‘strategische overname’. Hij verwacht nieuwe markten aan te boren en de dienstverlening op de telegrammenmarkt flink uit te breiden. Telegram.nl telt na de overname omstreeks 25 vaste medewerkers en daarnaast zijn er franchisenemers over de hele wereld.

SwissTelex heeft samen met een Amerikaans bedrijf het volledige internationale telexnetwerk in handen. Daarnaast is het eigenaar van telexdiensten in ongeveer vijftien landen, waaronder Zwitserland, Engeland en Duitsland. Het bedrijf heeft een omzet van enkele miljoenen per jaar, aldus Van Hoof.

Ondanks de komst van internet worden wereldwijd nog elke maand miljoenen telexberichten verzonden. Zo is een telex juridisch vereist in veel zaken, vanwege de honderd procent afleveringszekerheid. Ook is een telex niet te manipuleren en niet vatbaar voor kwaadwillenden.

De overname heeft een bescheiden toename van de werkgelegenheid op het hoofdkantoor in Alteveer tot gevolg. Van Hoof verwacht werk voor twee extra mensen.

www.telegram.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring