Navigatie overslaan

Gro­nings water­schap wil stroom opwek­ken uit rioolwater

Het Waterschap Hunze en Aa’s heeft zowel de juryprijs als de publieksprijs gewonnen met haar inzending voor de Vernufteling. Dit is de prijs voor het meest innovatieve project van een Nederlands ingenieursbureau. Het winnende project betreft de opwekking van stroom uit afvalwater. Deze technologie maakt het mogelijk met behulp van magnesium stikstofverbindingen uit het water om te zetten in ammoniak dat kan dienen als brandstof voor een brandstofcel.

Het kost waterzuiveringsinstallaties veel energie om stikstof en fosfaat uit het afvalwater te halen, terwijl deze stoffen niet hergebruikt worden. Het project van het waterschap maakt hergebruik wel mogelijk. Het fosfaat kan worden gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen, en is bovendien energie- en kostenbesparend.

Ander groot voordeel van de technologie is dat deze probleemloos kan worden toegepast in het gangbare waterzuiveringsproces. Het zuiveringsprincipe leent zich ook om apart ingezamelde urine of mest uit veestallen te behandelen, dus voordat het riool of oppervlaktewater met stikstof en fosfaten wordt belast.

Het project is een samenwerking tussen Waterschap Hunze en Aa’s, advies- en ingenieursbureau DHV, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), TU Delft, adviesbureau HITC, kennisinstelling LeAF, Waterschap Noorderzijlvest en magnesiumproducent Nedmag en wordt momenteel doorontwikkeld.

Eind 2010 moet er een proefopstelling gebouwd worden voor een praktijktest van anderhalf jaar. Waarschijnlijk komt deze te staan bij de waterzuiveringsinstallatie in Scheemda of bij die in Garmerwolde.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring