Navigatie overslaan

Gro­ning­se Alba­trozz geno­mi­neerd voor de Rabo­bank Duur­za­me Innovatieprijs

Het Groningse Albatrozz, dat technologie ontwikkelt voor windmolens, is in de categorie ‘Engergietransitie’ genomineerd voor de Rabobank Duurzame Innovatieprijs. Rabobank leden kunnen vanaf nu stemmen op de Groningse start-up. De winnaar wordt 19 mei bekendgemaakt op de Floriade.

Albatrozz is een initiatief van Eize Stamhuis, Associate Professor of Experimental Marine Zoology & Biomimetics aan de Rijksuniversiteit Groningen, Elzo de Lange (EmpowerMi) en Geert van Ek (RG-projecten) en oorspronkelijk ontstaan uit onderzoek van Stamhuis.

De Albatrozz techniek is geïnspireerd op de vleugelbeweging van de gelijknamige vogel en maakt gebruik van oscillerende delen op de wieken om juist bij lage windsnelheden optimaal te presteren. Daarmee speelt Albatrozz in op een actueel probleem, want door klimaatverandering neemt de windsnelheid overal ter wereld af en hebben reguliere windturbines moeite om aan hun energiebelofte te voldoen. Doordat de windturbines van Albatrozz juist ook bij lage windsnelheid functioneren, draaien ze eerder en vaker en omzeilen ze het bekende congestieprobleem (het produceren van energie wanneer de capaciteit van het energienet reeds is bereikt) waarmee reguliere turbines wél te maken hebben. Hiermee levert Albatrozz energie wanneer anderen dat niet kunnen.

De afgelopen jaren heeft Albatrozz geïnvesteerd in het optimaliseren van haar techniek en het contact leggen met de markt. De Lange noemt een pilot de volgende stap. “De belangstelling voor onze techniek vanuit de markt is groot. Men is enthousiast en denkt mee. Na uitvoerige simulaties en tests in de windtunnel is het daarom nu tijd om Albatrozz te testen op 1 MW schaal. Dit doen we op een windmolenpark nabij Zeewolde. Nog voor de zomer monteren we de gemodificeerde Albatrozz wieken op een windturbine en gaan we vier seizoenen lang testen. Onze turbine staat naast een exact zelfde type turbine, maar dan met reguliere wieken. Zo verzamelen we data over de performance van beide windturbines onder gelijke omstandigheden. Als de resultaten goed lijken beginnen we in pilotvorm met het retrofitten van bestaande turbines en misschien ook wel met de toepassing van de Albatrozz technologie op nieuwe turbines.”

Stamhuis: “Het is fantastisch dat een principe uit de natuur, waardoor ik me mijn leven lang al laat inspireren, nu ook weer voor natuurbehoud wordt toegepast. De nominatie voor de Rabobank Duurzame Innovatieprijs is voor ons een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Deze prijs winnen zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn en een boost geven aan onze ambities.”

Stemmen op Albatrozz? Dat kan hier. Tot 15 mei (enkel voor Rabobank leden)

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring