Navigatie overslaan

Gro­ning­se astro­no­men krij­gen sub­si­die voor supercomputer

Groningse astronomen hebben een subsidie gekregen van 560.000 euro voor de aanschaf en exploitatie van een supercomputer. De computer wordt gebruikt bij de dataverwerking van de nieuwe radiotelescoop Lofar. Het geld is afkomstig van NWO, de Stichting Nationale Computerfaciliteiten NCF en de Rijksuniversiteit Groningen.

De enorm snelle computer wordt ingezet bij de dataverwerking van het Lofar-EoR project, dat geleid wordt door astronomen van het Kapteyn Instituut van de Rijkuniversiteit Groningen, onder wie Léon Koopmans, en ASTRON in Dwingeloo.

Het doel van dit project is de detectie van neutraal waterstofgas in de eerste miljard jaar van het heelal, de zogeheten Epoch of Reionization (EoR). De waarneming van dit gas geeft inzicht in het ontstaan van de eerste zware sterren, protosterrenstelsels en quasars en in de manier waarop deze zich verder hebben ontwikkeld tot de structuren die we nu, zo'n 13 miljard jaar later, waarnemen. De golflengte van deze straling is door de uitdijing van het heelal verschoven naar 1,5 tot 2,5 meter, precies het golflengtegebied waarin Lofar zijn grootste gevoeligheid heeft.

Lofar is in aanbouw in Noordoost-Nederland, Duitsland en andere delen van Europa. Eind 2009/begin 2010 starten de reguliere waarnemingen met deze radiotelescoop.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring