Navigatie overslaan

Gro­ning­se bedrij­ven kop­lo­per met dro­ne die voor­ra­den kan tellen

Een drone die voorraden kan tellen. Toekomstmuziek? Absoluut niet. Sterker nog, bij Koopman Cargo in Hoogezand zoeft er al regelmatig een drone door het enorme magazijn om de voorraden te tellen. En dat levert het bedrijf een enorme tijdswinst op. De vinding van Arox Logistics ICT leidde tot een nominatie voor de Accenture Innovation Awards.

Het Groningse IT-bedrijf Arox Logistics ICT ontwikkelde de innovatieve technologie. Het bedrijf richt zich al langer op software en technieken die kunnen helpen bij voorraadbeheer, transportbeheer en financieel beheer. Ze namen een bestaande drone en die werd dusdanig uitgerust dat het snel voorraden kan scannen en tellen.

De directeur van Koopman Cargo, Harm Koopman, laat weten dat hij het tellen van voorraden graag wilde automatiseren. "Een drone is niet het eerste waar ik aan dacht, maar op een gegeven moment kwam Arno Bruining van Arox met het idee voor een drone." In het magazijn van Koopman staan 22.000 pallets: zo’n 600 per gangpad. Als alles geteld moet worden is een ‘gewone’ medewerker daar anderhalve dag mee bezig. De drone klaart de klus in een kwartier.Inmiddels is de drone de testfase ontstegen en wordt de vinding daadwerkelijk ingezet. Arox en Koopman lopen voorop met hun technologie. Zou is de Amerikaanse megawinkelketen Walmart ook al aan het onderzoeken of het drones kan inzetten in de distributiecentra om voorraden te tellen.

Arox sleepte met de techniek een nominatie binnen voor de Accenture Innovation Awards, een innovatieprogramma voor de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en concepten. Het is niet voor het eerst dat het bedrijf aandacht genereert met een nieuwe innovatie. Eerder al maakte Arox furore met een slimme bril voor de logistieke sector. Werknemers krijgen daarbij realtime orderinformatie te zien. De bril kan ook de artikelen scannen, zodat de medewerkers hun handen vrij hebben. Dat zorgt ervoor dat ze 25 procent sneller kunnen werken.

Minister Kamp van Economische Zaken noemde Arox al eens expliciet als innovatief bedrijf.

http://www.arox.nl/

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring