Groningse bedrijven werken aan medicijnen zonder bijwerkingen
De bedoeling van het onderzoek is om nieuwe medicijnen te ontwikkelen die op een exacte plek in het lichaam hun werk kunnen doen. Omdat ze niet in andere delen van het lichaam terechtkomen, wordt het aantal bijwerkingen flink beperkt. Om dit te bereiken moeten geneesmiddelen worden uitgevonden die tijdens transport door het lichaam in goede vorm blijven, totdat ze de plek hebben bereikt waar ze nodig zijn, aldus de onderzoekers.
De officiële kick-off van het onderzoeksproject was op 21 april. Binnen vier jaar moet het onderzoek afgerond zijn en moeten de eerste medicijnen zonder bijwerkingen tegen baarmoederhalskanker ontwikkeld zijn. "Mogelijk zijn de resultaten ook toepasbaar op medicijnen tegen andere vormen van kanker. Daarnaast onderzoeken we ook of het mogelijk is dergelijke medicijnen tegen hartritmestoornissen te ontwikkelen", aldus een woordvoerster. Of het uiteindelijk mogelijk is om vrijwel alle bestaande medicijnen zonder bijwerkingen te laten werken, is nog niet duidelijk. "Maar daar zou dit onderzoek een goede aanzet toe kunnen zijn", aldus de zegsvrouw.
In Groningen hebben zich rond de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool tal van bedrijven ontwikkeld in de bio-medische sector. Vaak gaat het daarbij om ex-studenten en oud-medewerkers van de universiteit die een ontdekking hebben gedaan die ze zelf als ondernemer willen vermarkten. Zo is in Groningen een soort 'Bio Med City' ontstaan. Mogelijk dat die bio-medische industrie weer een nieuwe impuls krijgt dankzij een opmerkelijk onderzoek naar medicijnen zonder bijwerkingen.