Navigatie overslaan

Gro­ning­se bio­brand­stof draait als een tierelier’

De provincie Groningen geeft een forse impuls aan de productie van biobrandstoffen. In Delfzijl draait nu namelijk een fonkelnieuwe fabriek van MCN voor de productie van biomethanol. Het betreft een zogenaamde ‘tweede generatie biobrandstof’ waarin ethanol wordt geproduceerd uit hernieuwbare (ofwel duurzame) bronnen. In het verleden was aardgas altijd de grondstof voor de productie van bio-ethanol, maar MCN maakt op grote schaal biomethanol uit duurzame bronnen. Biomethanol is chemisch identiek aan reguliere methanol. De biovariant is gemaakt van ruwe glycerine, onder andere een bijproduct van de productie van biodiesel.

De proeffabriek in Delfzijl is zonder enige problemen in gebruik genomen en werkt sindsdien goed. Met de introductie van deze nieuwe technologie wordt BioMCN meer en meer onafhankelijk van de levering van aardgas als grondstof. En, door de focus op biomethanol is BioMCN eveneens minder gevoelig voor de fluctuerende prijzen van de reguliere methanol markt. Bovendien worden, ten opzichte van reguliere methanol, de CO2 emissies met 70 procent gereduceerd.

BioMCN is het eerste bedrijf in de wereld dat nieuwe en innovatieve processen toepast voor het op grote schaal produceren en verkopen van kwalitatief hoge biomethanol uit duurzame bronnen.

Het jonge en dynamische bedrijf is gelegen in Delfzijl; er zijn goede toegangswegen voor transport over spoor, weg en water. Bij BioMCN is op dit moment een zeer gemotiveerd team van 80 werknemers aan het werk. Verwacht wordt dat dit aantal de komende jaren zal groeien.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring