Groningse chip kan levens redden én geld besparen
Volgens Kees Wiegers, directeur van het bedrijf, zijn er in Nederland negenhonderd sterfgevallen per jaar door bloedvergiftiging, zo vertelt hij in een interview in het Dagblad van het Noorden. Wat de precieze oorzaken hiervan zijn, is nog niet bekend, maar feit is wel dat veel bloedzakken in ziekenhuizen langdurig buiten de koelkast blijven liggen.
Wiegers verwijst naar het LUMC in Leiden, waar het bedrijf onderzoek deed naar het gebruik van bloedzakken. Daar werd per jaar bloed met een totale waarde van zo’n 250.000 euro weggegooid omdat niet zeker was of het koel genoeg was gebleven. 90 procent van dat weggegooide bloed had gespaard kunnen worden als de KWIC-techniek was toegepast. Wat hij er maar mee wil zeggen: de chip kan veel geld besparen en daarnaast mensenlevens redden.
De in Groningen ontwikkelde chip is gekoppeld aan software waarmee een bepaalde periode lang de temperatuur van een bloedzak continu kan worden gemeten. Een grafiek laat dan zien of het bloed niet te warm is geweest en of het dus nog gebruikt kan worden voor een transfusie.
Het bedrijf is nu bezig ziekenhuizen en partijen als de bloedbank te overtuigen van de chip; een hele klus, aldus Wiegers. ‘Ze vinden de bloedvoorzieningen in Nederland zo al goed genoeg’, zo zegt hij in het Dagblad van het Noorden. De lobby om iedereen ervan te overtuigen dat het toch echt nog een stuk beter kan, heeft echter al belangrijke luisterende oren bereikt in een tweetal kamerleden van de VVD die inmiddels kamervragen hebben gesteld over de Nederlandse bloedvoorziening, met het onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid tot gevolg.
www.kwic.nl