01/12/2009

Groningse chirurg kan kapotte knie dichtspijkeren

Biologisch afbreekbare spijkertjes zijn geschikt om losse fragmenten in de knie mee vast te timmeren. De spijkertjes lossen vanzelf op en zijn zelfs bij een kijkoperatie bruikbaar. Door de spijkertjes te gebruiken kan een chirurg veel extra schade aan het kniegewricht voorkomen. Dat heeft chirurg Diederick Wouters bewezen. De 61-jarige Wouters is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Een flink aantal mensen lijdt aan osteochondritis dissecans (OCD), een aandoening waardoor op nog onopgehelderde wijze losse fragmentjes in de knie ontstaan. In geschriften uit de zestiende eeuw wordt al beschreven hoe artsen losse stukjes uit een knie halen. De aandoening veroorzaakt vocht in de knie en pijn.

Wouters kende als chirurg de zogenoemde meniscus arrows, spijkertjes die gebruikt worden om gescheurde meniscusbanden te fixeren. Hij probeerde als eerste of deze 'arrows' ook elders in de knie bruikbaar zouden zijn, wat dus het geval is.

Het voordeel van de spijkertjes is volgens de arts dat een chirurg de knie maar eenmaal open hoeft te maken. Met een kijkoperatie is zelfs maar een kleine opening nodig. Wouters pleit voor nader onderzoek naar de toepasbaarheid van de spijkertjes bij andere aandoeningen.

01/11/2009
Prijs voor ‘Tomtom op zee' uit Delfzijl
01/11/2009
Groningen in het teken van 3FM Serious Request