Groningse EAZ Windmolens wil energieleverancier van het platteland worden
Het verhaal van EAZ begon vier jaar geleden toen de vader van een van de vier oprichters, studenten werktuigbouwkunde van de Universiteit Twente, het plan had om zonnepanelen op het dak van zijn melkveebedrijf in het Groningse Overschild te plaatsen. Maar dat bleek toch niet ideaal: juist op de momenten dat de koeien gemolken moesten worden, en de stroomvraag dus het grootste was, is er minder zonlicht. Het idee voor een kleine windmolen, zoals zoon Sjouke Ritsema ook in Denemarken had gezien, was geboren.
Windmolen
Toen de windmolen - groen, vijftien meter hoog en met houten bladen – er eenmaal stond, wilde de buurman er ook wel eentje. En toen hij er een had staan, raakten ook andere agrariërs enthousiast.
Alternatief zonnepanelen
Inmiddels staat de teller op 320 windmolens. De meeste daarvan staan in Groningen, maar onderhand draaien de EAZ-wieken ook in onder meer Drenthe, Overijssel, Utrecht en Zeeland. En ook het buitenland heeft de windmolens ontdekt, meldt woordvoerder Bart Schuitema van EAZ. “Er zijn al windmolens geplaatst in België en Noord-Duitsland, en ook aan agrariërs in Frankrijk en Canada zijn al exemplaren verkocht.”
De windmolens zijn vooral interessant voor boeren en agrariërs die graag duurzaam willen ondernemen, en geen constante stroomvraag hebben. “Windmolens wekken veel gelijkmatiger stroom op dan bijvoorbeeld zonnepanelen”, zegt Schuitema.
Salderingsregeling energie
De verwachting is dan ook dat EAZ garen zal spinnen bij de veranderende salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Vanaf 1 januari 2023 wordt de regeling geleidelijk afgebouwd. “Daarmee wordt het veel aantrekkelijker om de opbrengst af te stemmen op je verbruik”, zegt Schuitema.
Energieleverancier platteland
Eén windmolen kost zo’n 52.000 euro en levert per jaar zo’n 30.000 kilowattuur elektriciteit. Dat is genoeg voor tien tot vijftien huishoudens per jaar, en ongeveer evenveel als honderd zonnepanelen zouden opwekken. Voor de meeste boeren is één windmolen net niet genoeg. Vaak wordt er dan voor gekozen om twee of drie molens neer te zetten, óf om zonnepanelen erbij te plaatsen.
De ambitie van EAZ? “We willen dé energieleverancier van het platteland worden”, verwoordt Schuitema. “We geloven er bovendien in dat energie het beste opgewekt kan worden op de plek waar het ook gebruikt wordt. Op die manier wordt het energienetwerk ook niet overmatig belast.” Bij de ambitie hoort ook een verdubbeling van het aantal geproduceerde windmolens. Vorig jaar werden er ruim 100 windmolens geproduceerd, maar het is de bedoeling dat aantal nog dit jaar te verdubbelen. Inmiddels werken er 45 mensen bij EAZ, dat niet alleen vestiging heeft in Hoogezand, maar ook in Rijswijk, bij Den Haag.
Zie hier een film over het bedrijf.