Navigatie overslaan

Gro­ning­se eier­bal gaat landelijk

De eierbal gaat landelijk. Dankzij een vinding van de vleeswarenproducent Uildirks BV uit Hoogezand hoeft de typisch Groningse snack niet meer met de hand worden gemaakt en kan de productie dus flink worden opgeschroefd.

De eierbal is een typisch Groningse, en mede dankzij festival ESNS, een landelijk bekende en ook populaire snack. De lekkernij bestaat uit een hardgekookt ei, gewikkeld in een jasje van kerrieragout met daaromheen een gefrituurd laagje paneermeel, net zoals bij de kroket. De snack is sinds 2017 immaterieel cultureel erfgoed.

Probleem met de eierbal was tot dusver dat het lastig was om de snack fabrieksmatig te maken. Want: het ei moet tijdens het omhullen met ragout en paneermeel wel intact blijven.

Het is het bedrijf Uildriks nu toch gelukt om een productielijn te ontwikkelen waarmee de eierbal fabrieksmatig kan worden gemaakt. Dat gaat een stuk sneller, en daarmee kan de productie ook flink worden opgeschroefd. De ontwikkeling was mogelijk dankzij een bijdrage van 45.000 euro van de provincie.

De productielijn is nog niet in gebruik: de planning is dat dit eind jaar gebeurt. Het is de bedoeling om de eierbal dan ook buiten de provinciegrenzen van Groningen te gaan verkopen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring