Navigatie overslaan

Gro­ning­se Fami­lie­net slaat inter­na­ti­o­na­le vleu­gels uit

Het stad-Groningse Familienet, een online platform waar medewerkers uit de zorg foto’s, berichten en video’s met de familieleden van een cliënt kunnen delen, slaat internationaal de vleugels steeds verder uit. Eerder was het familiebedrijf al actief in België en Duitsland, maar inmiddels is er ook interesse vanuit onder andere Engeland, Noorwegen en Denemarken.

Een simpel idee, geboren uit eigen behoefte: dat is Familienet in het heel kort. Want al in 2005, toen internet nog helemaal geen gemeengoed was, kwam de eerste versie van Familienet online. Het ging om een versleutelde en beveiligde pagina waar de verzorgers van de dementerende Frieda, wonend in een verpleeghuis in Haren, berichten en foto’s konden delen met haar familie. Familienet was een initiatief van haar zoons Maarten en Hein Bloemink.

Familienet was meteen een succes. Want: het mes sneed aan twee kanten. “Voor ons als familie was het goud waard om af en toe een foto van onze moeder te krijgen, of een berichtje hoe het met haar ging. Je kunt niet 24 uur per dag bij iemand zijn, dus het deed ons heel erg goed om op een leuke, informele manier zoveel mogelijk van haar op de hoogte te blijven. Aan de andere kant bleek het ook voor de medewerkers van het verpleeghuis motiverend te werken. Het voelde voor hen als een extra stukje waardering voor hun werk”, aldus Maarten Bloemink sr.

Hoewel Familienet dus al in 2005 het levenslicht zag, begon de groei pas jaren later, rond 2010. “In 2005 stond internet nog best in de kinderschoenen en daarmee was het dus eigenlijk net iets te vroeg voor een online platform als Familienet. Daarbij komt dat de cultuur in de zorg de afgelopen jaren ook veranderd is: een goed contact en samenwerking met de familie van een cliënt wordt steeds belangrijker.”

Berichten, foto’s en video’s plaatsen. De vergelijking met een social medium als Facebook is gauw gemaakt. “Het grootste verschil zit ‘em vooral in de privacy en beslotenheid. Familienet voldoet, uiteraard, aan alle strenge wetgeving op dit gebied. Daarbij komt: de familie bepaalt wie er allemaal toegang heeft tot de berichten, foto’s en video’s. Zie het als een soort besloten community rondom één hoofdpersoon.”

Inmiddels maken ruim 800 organisaties in heel Nederland, en zelfs daarbuiten, gebruik van Familienet. Het zijn voornamelijk instellingen op het gebied van zorg voor dementerende ouderen maar ook steeds vaker is het de gehandicaptenzorg die Familienet inschakelt om dierbaren en naasten op een leuke manier op de hoogte te houden.

Meerdere Duitse en Belgische instellingen maken al gebruik van Familienet, en Noorwegen, Denemaken en Engeland liggen in het verschiet. “Familienet is nu al beschikbaar in het Nederlands, Duits en Frans en aan een Noorse, Deense en Spaanse versie wordt gewerkt. De gebruikers, familieleden dus, zitten overal ter wereld. Via hen kan het snel gaan: de kans dat een buitenlandse zorginstelling viavia van Familienet te horen krijgt, wordt steeds groter.”

Overigens is het niet de familie, maar de zorginstelling die een abonnement afneemt. Daarna kan een instelling net zoveel cliënten aansluiten als ze zelf wil. “Met Familienet heb je voor weinig geld een groot bereik waarbij je in contact staat met alle familieleden van de bewoners.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring