Navigatie overslaan

Gro­ning­se havens in beeld voor bio-etha­nol terminal

Groningen Seaports denkt dat haar terreinen in de Eemshaven en Delfzijl geschikt zijn voor de bouw van een bio-ethanol terminal. Volgens directeur Harm Post worden er oriënterende gesprekken gevoerd met bedrijven die zo’n terminal willen exploiteren.

Hoe groot zo'n terminal moet worden en hoeveel werkgelegenheid die op zou kunnen leveren, wil Post niet zeggen. Ook over het stadium waarin de gesprekken zich bevinden laat hij zich niet uit.

Bio-ethanol wordt momenteel nog nauwelijks als brandstof gebruikt. Volgend jaar moet van alle verkochte brandstof in Nederland, vijf procent bio-ethanol zijn. Andere landen, zoals Duitsland en Brazilië, zijn wat betreft de duurzame brandstof veel verder dan Nederland.

Inmiddels is in stad Groningen, in de Bornholmstraat, het eerste bio-ethanolvulpunt van de provincie geopend. Bij de pomp kan nu milieuvriendelijk getankt worden. De brandstof die hier wordt verkocht wordt op regionaal niveau in Duitsland gemaakt uit louter agrarische resten. Uit een analyse blijkt dat deze Duitse E85 ongeveer 70 procent minder CO2 uitstoot dan benzine, en dat is een zeer goede score.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring