Navigatie overslaan

Gro­ning­se havo-leer­lin­gen ont­wik­ke­len schoe­nen die ener­gie opwekken

Schoenen die elektriciteit opwekken, simpelweg door erop te lopen. Het lijkt iets uit een science fiction-film, maar vier Groningse havo-leerlingen presenteren eind oktober op de prestigieuze Mostratec Olympiade in Brazilië hun ‘E-Shoes’.

Pepijn Mol-Huging, Bonne Baar, Pascal Hut en David Kloostra van het Groningse Stadslyceum ontwikkelden de schoenen. De energie die wordt opgewekt tijdens het lopen, wordt opgeslagen in een kleine batterij aan de achterkant van de schoenen. Zo is het mogelijk om na een korte wandeling op de E-Shoes je telefoon op te laden aan de batterij.

Eerder deden de vier jonge uitvinders al mee aan de INESPO, een internationale duurzaamheidswedstrijd in Amsterdam. Daar behaalden ze met hun vinding de derde plaats, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Door die hoge notering mag het drietal het nu in Brazilië op de Mostratec Olympiade gaan proberen, één van de grootste en belangrijkste wetenschaps- en techniekbeurzen van Zuid-Amerika. Hier komen jaarlijks wetenschappers, innovatieve ondernemers en jonge uitvinders van over de hele wereld naartoe om hun projecten te presenteren.

Het doel van de Mostratec-beurs is het stimuleren van de samenwerking tussen onderwijs, onderzoekscentra en de industrie. Op die manier moet de ontwikkeling, toepassing en verspreiding van nieuwe technologieën een impuls krijgen.

De jonge Groningse uitvinders zijn te volgen via de Facebook-pagina The E-Shoes NL

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring