Navigatie overslaan

Gro­ning­se hore­ca op één na kraan­wa­ter­vrien­de­lijk­ste van Nederland

Wie in een Groningse horeca-aangelegenheid een glaasje water bestelt, krijgt vaak kraanwater geserveerd, gratis of tegen een redelijke vergoeding. Dat blijkt uit de kraanwaterkaart van KRNWTR, een organisatie die het drinken van kraanwater in plaats van bronwater wil promoten. Alleen in Amsterdam zijn meer horeca-ondernemers bereid een glas kraanwater voor hun gasten in te schenken.

In Groningen zijn maar liefst 46 horecazaken te vinden die kraanwater serveren. Alleen Amsterdam – met veel meer horecazaken – scoort met 66 nog beter. Volgens Tetsuro Miyazaki, mede-oprichter van KRNWTR, dragen deze zaken bij aan een beter milieu. ‘Kraanwater is een lokaal streekproduct en is vele malen minder milieubelastend dan bronwater.’ KRNWTR streeft er dan ook naar dat consumenten in alle horecazaken van Nederland kraanwater kunnen krijgen als ze daarom vragen.

Het Waterbedrijf Groningen is blij met de hoge notering op de kraanwaterranglijst. ‘Met verschillende acties promoten we al enige tijd kraanwater als de natuurlijke, duurzame dorstlesser. Als maatschappelijke onderneming willen we ‘Wotter uut Grunn’ op steeds meer plekken toegankelijk maken. Via bijvoorbeeld de watertappunten die geopend zijn achter het Groninger Museum, bij de Universiteitsbibliotheek, het Zernikecomplex en in Haren. Maar ook door het uit te delen bij verschillende Groningse evenementen. Het toegankelijk maken van kraanwater scheelt onze klanten in de portemonnee – kraanwater is namelijk duizend keer goedkoper dan water uit een fles – en is tegelijkertijd beter voor het milieu.’

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring