Navigatie overslaan

Gro­ning­se ICT-stu­den­ten ont­wik­ke­len tijd­be­spa­ren­de app voor verpleegkundigen

Vier ICT-studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Bakr Kamil, Marijn Pool, Hofsep Zakharyan en Michaël van de Weerd, hebben een mobiele app ontwikkeld waarmee genogrammen kunnen worden gemaakt. De app bespaart verpleegkundigen veel tijd.

Een genogram is een grafische weergave van de stamboom van een aantal generaties binnen een familie. Het is een stamboom met meerdere persoonlijke gegevens, zoals leeftijd en geslacht. De persoonlijke situatie van een patiënt kan met behulp van een genogram in kaart worden gebracht.

De ICT-studenten ontwikkelden de app, die het handmatig tekenen van zo’n genogram overbodig maakt, als afstudeeropdracht. Ze ontdekten al snel dat er door verpleegkundigen erg enthousiast op hun tijdbesparende app gereageerd werd, en besloten daarom de app verder door te ontwikkelen. Dat resulteerde in de startup Blocknode, die inmiddels is omgedoopt tot Castana.

Overigens kunnen gebruikers met de app niet alleen een genogram maken, maar ook een ecogram. Waar een genogram het familienetwerk in kaart brengt, gaat het bij een ecogram niet alleen om familie, maar ook om niet-familieleden zoals vrienden, medebewoners, oude kennissen en collega’s. In een ecogram zijn ook meer ‘zakelijke’ contacten opgenomen zoals artsen, de fysiotherapeut, huishoudelijke of verzorgende medewerkers of de activiteitenbegeleider.

Volgens het viertal is de toegevoegde waarde van de app voor verpleegkundigen groot. Niet alleen bespaart de app de zorgverleners veel tijd, het digitale genogram geeft ook sneller inzicht in het familienetwerk: de omvang en de kwaliteit van het netwerk van de patiënt is in één oogopslag te zien.

www.castana.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring