Groningse industriehavens hebben de wind in de rug
Dat het goed gaat met Groningen Seaports blijkt wel uit de onlangs gepresenteerde jaarcijfers. De overslag groeide met liefst 40 procent naar 10 miljoen ton en ook wat betreft de uitgifte van bedrijventerreinkavels beleefde de havenbeheerder een goed jaar. Terwijl op andere industrieterreinen in Nederland de verkoop van kavels bijna nihil was, veranderde in de Groningse havengebieden liefst 50 hectare bouwgrond van eigenaar.
Ook de komende jaren worden door de havenbeheerder vol goede moed tegemoet getreden. Er zijn inmiddels alweer de nodige kavels verkocht aan bedrijven die zich bezig houden met het onderhoud van windparken op zee. Dat is dan ook één van de sectoren waar Groningen Seaports met het oog op de toekomst zijn pijlen op richt. Met de bouw van het gigantische Gemini-windpark ten noorden van Schiermonnikoog wordt de Eemshaven door zijn ligging steeds meer een ideale uitvalsbasis voor dergelijke bedrijven. Het havenbedrijf speelt daar op in door bijvoorbeeld de uitbreiding van de Beatrixhaven met een zware lading-kade.
En het is niet alleen windenergie die voor veel economische bedrijvigheid in de Groningse havens zorgt; vooral de Eemshaven is inmiddels toch wel de Energyport van Nederland te noemen. De centrales van Nuon, RWE en GDF Suez hebben de capaciteit om voor vele duizenden huishoudens elektriciteit te genereren en ook belangrijke hoogspanningskabels als de NorNed-kabel vanuit Noorwegen en de toekomstige Cobra-kabel vanuit Denemarken komen er aan land.
En dan is er nog de sterke chemiesector in Delfzijl. De chemische bedrijven die daar zijn gevestigd maken gezamenlijk liefst 15 procent van alle Nederlandse chemische producten. De beschikbaarheid van grondstoffen als magnesiumzout en aardgas, die in de regio volop voorhanden zijn, heeft de havenstad geen windeieren gelegd. Er is een sterk cluster van bedrijven onttaan die allen ‘base chemicals’ als chloor, soda en methanol produceren. Een groot deel van de chemische industrie in Nederland is voor zijn productie afhankelijk van de aanvoer van deze grondstoffen vanuit het Chemie Park Delfzijl.
www.groningen-seaports.nl