Navigatie overslaan

Gro­ning­se IT Aca­de­my leidt brood­no­di­ge top-IT’ers op

De provincie Groningen steekt ongeveer 2,3 miljoen euro in de IT Academy Noord. Deze nieuwe ICT-opleiding is een initiatief van de Hanzehogeschool en het IBM Service Center Benelux in Groningen. Met de opleiding willen zij inspelen op de grote behoefte aan goed opgeleide ICT-studenten in het Noorden.

De IT Academy Noord-Nederland moet de arbeidsmarktkansen voor pas afgestudeerde hbo-ers, academici en andere werkzoekenden aanzienlijk vergroten. Momenteel komen afgestudeerden en andere werkzoekenden maar moeilijk aan het werk in hun eigen regio. Door de komst van de IT Academy kan deze groep worden opgeleid tot het niveau dat in de hogere segmenten van de IT arbeidsmarkt, bijvoorbeeld bij het Groningse IBM Services Center, wordt gevraagd. Verwacht wordt dat er in die sector de komende jaren vele banen bij zullen komen.

Het feit dat megaconcern IBM de IT Academy ondersteunt, ziet de provincie als een belangrijke steun in de rug bij de verdere ontwikkeling van de noordelijke IT-sector. De IT Academy zelf richt zich in eerste instantie op educatie, terwijl het regionale bedrijfsleven en kennisinstellingen kennis, faciliteiten en menskracht in het project inbrengen. De open omgeving van de IT Academy zal toegankelijk zijn voor noordelijke (MKB) bedrijven en instellingen die aan IT competentie- en applicatieontwikkeling willen werken.

De initiatiefnemers van de IT Academy streven ernaar om in 2014 drie grote scholingsprojecten uit te voeren. Aan elk traject zullen gemiddeld zo’n 100 studenten deelnemen. Het is de bedoeling dat het aantal scholingstrajecten volgend jaar wordt opgeschroefd naar zes en in 2016 naar negen. Vooralsnog worden de totale kosten van het project op 8,6 miljoen euro geraamd.

De oprichting van de IT Academy komt voort uit het samenwerkingsverband ‘Samenwerking Noord’, waarin vierentwintig (semi-)publieke organisaties uit Noord-Nederland de handen ineen hebben geslagen om gezamenlijk de dreigende tekorten op de ICT-arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Deze tekorten worden onder meer veroorzaakt door vergrijzing van het personeel in combinatie met een te geringe instroom in het ICT-onderwijs en daardoor op termijn te weinig nieuwe aanwas op de arbeidsmarkt.

Voor meer informatie: http://www.samenwerkingnoord.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring