Navigatie overslaan

Gro­ning­se kunst­stof ijs­ba­nen gaan als war­me broodjes

Als warme broodjes over de toonbank vliegen ze: de kunststof ijsbanen, ontwikkeld door het Groningse bedrijf Betech Kunststoffen. Nu de kans op een ritje over het natuurijs de laatste jaren steeds kleiner wordt, wint de kunststof ijsbaan steeds verder aan terrein.

Betech Kunststoffen, de enige fabrikant van deze schaatsbanen, heeft sinds oktober al meer dan 10.000 vierkante meter aan ijsbaanplaten verkocht aan verhuurders. Via deze bedrijven komen de schaatsbanen terecht op dorpspleinen, kerstmarkten en zelfs op campings.

Nederland is volgens directeur Jendo Sinagl een hele moeilijke markt. "Het publiek is erg kritisch op 'nepijs'. Inmiddels zijn ook zij in de acceptatiefase beland en krijgen we deze winter erg veel telefoontjes van gemeenten en schaatsverenigingen die ook een kunststofbaan willen'', aldus Sinagl.

Aan het maken van de ijsbanen komt geen ijs te pas. Betech heeft een speciale kunststof ontwikkeld met glijmiddel erin. "Zo voelt de baan aan als echt ijs en hoeft er geen smurrie op gesmeerd te worden om te kunnen glijden.''

De kunststofbaan is volgens Sinagl bovendien goedkoper en milieuvriendelijker dan een gewone ijsbaan. "De baan hoeft niet kunstmatig ijskoud te blijven.''

http://www.betechkunststoffen.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring