Navigatie overslaan

Gro­ning­se onder­ne­mer werkt aan cre­a­tie­ve muziekapp met the­ra­peu­ti­sche mogelijkheden

Een app waarmee mensen gelukkiger kunnen worden door het luisteren van speciaal voor hen uitgekozen muziek. Dat is de droom van de Groningse Herman Kuis, productontwikkelaar met een passie voor muziek. Tijdens Eurosonic Noorderslag kreeg hij de kans om het concept van zijn beoogde app, genaamd MUTE, te testen.

MUTE staat voor Music Neural Network for Therapy, legt Kuis uit. “De app kan op basis van de input van de gebruiker een selectie maken uit een database van muziek. Het moet de magie van muziek optimaal benutten, zodat duidelijker wordt waarom muziek nou zo belangrijk is en zo’n positieve uitwerking kan hebben op iemands gemoedstoestand”, vertelt hij. Kuis heeft de Mood Meter toegepast voor het ontwikkelen van zijn muziekapplicatie, een matrix die ontwikkeld werd door onderzoekspsycholoog Marc Brackett op basis van de dimensies energie en plezier.

Hoe de app dan precies moet gaan werken op je smartphone? Dat ziet Kuis al haarfijn voor zich. “Mijn wens is een te downloaden app waarin je eerst aangeeft hoe je je voelt, vervolgens hoe je je zou willen voelen en welke muziek of muziekgenres je het leukst vindt. Daarna is het een kwestie van op ‘play’ drukken en krijg je een selectie van nummers uit de wereldwijde muziekdatabases”, legt Kuis de beoogde werking uit. “Na afloop kun je feedback geven of je gevoel inderdaad op de gewenste manier veranderd is.”

Kuis kwam op het idee voor de app vanwege zijn dubbele achtergrond. Hij is bekend met zowel het medische als het muzikale wereldje: in het verleden ontwikkelde hij medische producten bij het UMCG en hij is zelf al een leven lang muzikant. “Al sinds ik vier jaar was, helpt muziek me om dingen in perspectief te plaatsen en emoties een plek te geven. Ik wilde weten waar die magische kracht in muziek vandaan komt”, zegt Kuis. “We kunnen wel medicijnen gebruiken om depressies te onderdrukken, maar kunnen we muziek niet ook gaan gebruiken als medicijn? Niet alle artsen en ook niet alle muzikanten zijn op de hoogte van het effect van muziek. ”

Effect van muziek

Tijdens Eurosonic Noorderslag kreeg Kuis de gelegenheid om zijn beoogde applicatie te testen door gesprekken met respondenten te voeren en ze met een koptelefoon muziek te laten luisteren die invloed op hun stemming zou kunnen hebben. De resultaten waren veelbelovend. Persoonlijke muzieksmaak speelt nog wel een grote rol, legt Kuis uit. “De een vindt een bepaald genre wel leuk en de ander niet. Je persoonlijke voorkeur is wel bepalend voor het effect van muziek.”

Wat hij wel een verrassend resultaat noemt, is dat mensen soms bepaalde muziek niet kenden maar er toch vrolijker of rustiger van werden, zelfs al was het niet hun voorkeursgenre. “Misschien komen we er zo op termijn wel achter dat bejaarde mensen toch wel baat hebben bij een suggestie als de Foo Fighters, Metallica of de Groningse artiest Blanks. Ik zou het wel grappig vinden als dat opeens zou komen bovendrijven in de top-10 van muziek die men in een bejaardentehuis wil horen.”

Volgend jaar moet de eerste versie van software getest gaan worden, in 2026 moet de app daadwerkelijk op de markt komen en als tool inzetbaar zijn in de gezondheidszorg. Om zo steeds meer antwoorden te kunnen vinden op wat muziek met mensen doet.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring