Navigatie overslaan

Gro­ning­se onder­ne­mer wint prijs met digi­ta­le sommelier

Beginnend ondernemer Wouter Dijkstra uit Groningen is de winnaar van de ING competitie ‘Mijn Idee is Top’. Uit de honderden ideeën die in april en mei bij de ING werden ingediend werd zijn ‘digitale sommelier’ uitgekozen als Top-idee. De ondernemer, die studeert aan de Hanzehogeschool in Groningen, verdient daarmee 20.000 euro aan startkapitaal voor zijn eigen bedrijf.

Henk Renkema, directeur Marketing Zakelijk ING Retail heeft honderden inzendingen voor Top-idee gezien. De jury had een lastige taak om uit alle inzenders de beste te kiezen, maar de digitale sommelier heeft de winnende combinatie.

"Het is een innovatief product, met verschillende afzetmogelijkheden in restaurants, wijnproeverijen en slijterijen. Het speelt in op de vraag in de markt. En het is laagdrempelig. Mensen willen wel goede wijn, maar hebben het vaak te druk om zich in wijnen te verdiepen of gaan de discussie met een sommelier liever niet aan in een restaurant. Met de ondernemersgeest van Wouter Dijkstra zit het ook wel goed. Hij is met zijn 27 jaar relatief jong, maar heeft zijn eigen ervaringen in de markt toegepast in dit idee. En zo begint het ondernemen vaak: met de vraag hoe je het als klant zelf zou willen hebben", aldus Renkema.

Een sommelier is te vinden in de betere restaurants en helpt de klant bij het kiezen van de geschikte wijn. Maar lang niet ieder restaurant heeft een sommelier in dienst. Met de digitale sommelier kan de klant in een restaurant, slijterij of bij een wijnproeverij altijd een smakelijke, passende wijn uitkiezen zonder dat verstand van wijnen een vereiste is. Met een touch-screen toepassing krijgt de klant nuttige informatie over de wijnen. Het is van toegevoegde waarde in combinatie met automatische selfservice wijnbars, waar de klant zelf zijn glas wijn tapt. Maar het kan ook los daarvan gebruikt worden om de keuze van de wijn te bepalen. Sinds juli wordt in het Groningse restaurant Louis XV een prototype getest naar tevredenheid van de restauranthouder en zijn gasten.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring