Navigatie overslaan

Gro­ning­se onder­zoe­kers ont­wik­ke­len bac­te­rie­do­den­de kies uit 3D-printer

Dankzij onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen wordt het straks mogelijk een nieuwe tand of kies uit een 3D-printer te laten rollen. En beter nog: het materiaal dat ze hiervoor ontwikkeld hebben is ook nog eens bacteriedodend. Een revolutionaire ontdekking dus, die dan ook door allerlei media wereldwijd wordt opgepikt.

New Scientist, The Guardian, de New York Post en Al Jazeera; ze namen allemaal contact op met materiaalwetenschapper Andreas Hermann, verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials en samen met hoogleraar orthodontie en orale biologie Yijin Ren verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de antibacteriële 3D-printervulling.

Alles begon met een vraag van Ren, die naast hoogleraar orthodontie tevens directeur van het Groningse Kolff Instituut voor biomedische wetenschap en materialen is. 'Zij vroeg of ik een bacteriedodende tandlijm kon ontwikkelen', legt Herrmann uit. 'Kinderen met een blokjesbeugel krijgen metalen blokjes op hun tanden gelijmd. Die vormen een broedplaats voor bacteriën en dat kan voor tandbederf zorgen. Een antimicrobiële tandlijm zou dit kunnen tegengaan.'

Tijdens zijn gesprekken op de werkkamer van Ren, zag Herrmann allerlei 3D-geprinte tandheelkundige objecten liggen. 'Dus ik zei: waarom stoppen we geen antibacteriële stoffen in de prints?' Nu, tweeënhalf jaar later, kan het materiaal na intensieve ontwikkelings- en testfases worden gepresenteerd en lijkt een revolutie in de tandheelkunde op handen.

Het gebruik van antimicrobiële stoffen kan namelijk een groot probleem in de tandheelkunde oplossen. ‘Op elk kunstmatig materiaal dat in de mond wordt aangebracht kunnen bacteriën gaan groeien’, legt Herrmann uit. Alleen al in de VS zorgt dit voor miljarden aan tandheelkundige kosten, die voorkomen kunnen worden door het in Groningen ontwikkelde materiaal te gebruiken.

De eerste toepassingen zullen in de orthodontie zijn, waar 3D-geprinte elementen al gebruikt worden. Maar op termijn zou een 3D-geprinte kroon die bacteriën doodt ook mogelijk moeten zijn. Uiteindelijk zou het materiaal ook gebruikt kunnen worden om andere medische implantaten met een antimicrobiële werking te printen’, aldus Herrmann. ‘Alle implantaten zijn gevoelig voor de vorming van bacteriële biofilms, dus het is altijd nuttig ze bacterie dodende eigenschappen te geven.’

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring