Navigatie overslaan

Gro­ning­se ont­wer­per ont­wik­kelt vege­ta­risch leer: Palmleather

Er is nu een nieuwe techniek om leer te maken: met plantaardige vezels van palmbladeren. Deze techniek is ontwikkeld door de Nederlandse industrieel ontwerper Tjeerd Veenhoven uit Groningen. Palmleather wordt gecreëerd door palmbladeren te verzachten en is geschikt om leren, plastic en rubber producten te vervangen. De techniek wordt als kennis geëxporteerd naar India waar deze wordt toegepast voor het maken van wegwerpslippers en tassen.

Veenhoven merkte dat het materiaal van palmbladeren nat veel interessanter is dan droog. Na acht maanden experimenteren kwam hij erachter dat het materiaal door bio-organische verbindingen gebruikt kan worden om mee te ontwerpen. Op deze manier heeft hij werkbaar materiaal, dat een aantal van dezelfde eigenschappen als leer en rubber heeft, ontwikkeld dat bestaat uit alleen plantaardig afval.

De Resort Sandal is één van de meest succesvolle Palmleather-producten. Dit is een goedkope, volledig afbreekbare wegwerp sandaal. Deze kan de plastic sandaal, die vaak in hotels wordt gebruikt, vervangen.

Bij Studio Tjeerd Steenhoven in Groningen worden producten ontworpen met oog voor innovatieve materialen en productietechnieken. De studio richt zich niet alleen op de esthetiek en trends van producten, maar voert ook activisme door in de ontwerpen met de hoop de wereld te veranderen, al is het maar een beetje.

Meer informatie is te vinden op: www.tjeerdveenhoven.com

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring