Navigatie overslaan

Gro­ning­se ont­wer­per wil T‑shirts maken uit algen

T-shirts die worden gemaakt van algen. Het klinkt nog wat onvoorstelbaar. Maar als het aan de Groningse ontwerper Tjeerd Veenhoven ligt, dan lopen we over een paar jaar in zijn duurzame kleding. Hij won een ontwerpwedstrijd van kledingketen H&M en kreeg 150.000 euro om uit te vinden hoe je de cellulose uit algen kunt omzetten in textiel.

Veenhoven koos juist voor algen, omdat daar veel cellulose in zit. Door de algen te verpoederen, kun je er uiteindelijk garen van maken. Daarmee kun je bijvoorbeeld een op het oog normaal T-shirt maken.

Veenhoven bedacht dat cellulose uit algen prima geschikt is voor het persen van draad voor het maken van textiel. Algen kunnen overal ter wereld gekweekt worden. Een proef met de grootschalige teelt van algen in de Eemshaven door het stad-Groningse bedrijf Omega Green heeft zeer positieve resultaten opgeleverd. Bovendien is voor de teelt en verwerking weinig energie nodig. Ook is textiel van algen, anders dan de meeste andere stoffen, geschikt voor recycling. Duurzame kleding dus.

Maar het is nog lang niet zover, want Veenhoven heeft nog wel even tijd nodig voor zijn onderzoek. Hij hoopt volgend jaar z’n eerste stukje algentextiel af te leveren.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring