Navigatie overslaan

Gro­ning­se Oost­wand wint NEPROM-prijs: de Oscar voor gebiedsontwikkeling’

De Grote Markt Oostzijde in Groningen heeft woensdagavond de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2021 gewonnen. De prijs, door de jury omschreven als de ‘Oscar voor gebiedsontwikkeling’, wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd. De winnende locatieontwikkeling Grote Markt Oostzijde betreft een langjarige samenwerking van de gemeente Groningen en ontwikkelaars VolkerWessels en MPWO.

De oostzijde van de Grote Markt is ernstig beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, en was door een optelsom van ingrepen een onaantrekkelijk gebied geworden. De locatie is nieuw leven ingeblazen door de ontwikkeling van verschillende bouwblokken en de herinrichting van een deel van de Grote Markt en aanloopstraten. Meest in het oog springend is het nieuwe Forum, met onder andere de bibliotheek, filmzalen, expositieruimtes, horeca, een grote ondergrondse parkeergarage en tal van andere voorzieningen. Andere belangrijke onderdelen van de gebiedsontwikkeling betreffen The Market Hotel met 123 hotelkamers en horecavoorzieningen, Merckt met o.a. 18 koopappartementen en de nieuwe huisvesting van de studentensociëteit Vindicat.

De huiskamer van de stad

De stad Groningen heeft zichzelf met deze gebiedsontwikkeling hernieuwd op de kaart gezet, in de traditie van onder meer het Groninger Museum, aldus de jury. Volgens de jury is de binnenstad van Groningen een plek rijker die volop beleving aan de stad toevoegt en de metropool van het Noorden in binnen- en buitenland op de kaart zet – wederom. De gebouwen passen goed bij de schaal van de stad waarbij Forum een nieuwe internationale kwaliteit toevoegt. In samenhang met de aanstaande vernieuwing van de Grote Markt is hier de 'huiskamer' van de stad gerealiseerd. De impact op de omgeving is overduidelijk, aangrenzende straten maken een bijpassende positieve ontwikkeling door, aldus het juryrapport.

Genomineerden

Naast de winnaar waren vier andere locatieontwikkelingen voor de prijs genomineerd: Kerckebosch, van WijkOntwikkelingsMaatschappij Kerckebosch, woningcorporatie Woongoed Zeist en gemeente Zeist; Strijp-R, van Amvest en gemeente Eindhoven, Little C, van Era Contour, J.P. van Eesteren, Bouwinvest en gemeente Rotterdam; De Hallen, van TROM, Coöperatie OntwerpJeWoning en gemeente Amsterdam. De jury benadrukt dat ook de andere genomineerde projecten goede voorbeelden zijn van hoogwaardige locatieontwikkelingen die aansluiten bij de opgaven van deze tijd. In totaal waren er 17 inzendingen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring