01/11/2011

Groningse Organ Assist houdt donororganen langer goed

Een succesvolle orgaantransplantatie is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van het donororgaan. Het Groningse bedrijf Organ Assist heeft daarom een uniek transporteerbaar bewaarsysteem ontwikkeld voor donornieren, -longen en -levers. Dankzij de ingenieuze techniek die achter de Kidney Assist, de Lung Assit en de Liver Assist schuilgaat zorgt het bedrijf ervoor dat de organen tijdens hun reis van het ene naar het andere lichaam zo goed mogelijk blijven functioneren. De producten van Organ Assist dragen zo wereldwijd bij aan het slagen van transplantaties.

Organ Assist komt voort uit de voorloper van het W.J. Kolff Instituut voor Biomedical Engineering and Materials Science van de Rijksuniversiteit Groningen. Twee onderzoekers onderzochten destijds alle medische en technische details van het bewaren van organen om hiervoor zo goed mogelijke hulpmiddelen voor te ontwikkelen. Organ Assist werd opgericht om de aan de universiteit ontwikkelde prototypes geschikt te maken voor klinisch onderzoek en deze uiteindelijk op de markt te brengen.

In de orgaanbewaarsystemen van OrganAssist zit een pomp die het pulseren van het hart nabootst en zo bloed en zuurstof door het orgaan pompt. Dankzij deze nep-hartslag blijven organen die voorheen kwalitatief niet goed genoeg meer waren voor een transplantatie langer functioneren en dus langer transplanteerbaar.

01/10/2011
‘Hel van het Noorden’ nieuwe energiebron voor Groningen
01/10/2011
deFine: interactieve media met een WOW!-efect