Navigatie overslaan

Gro­ning­se piloot als eer­ste oce­aan over met nieu­we biobrandstof

Met een eenmotorig vliegtuig op biobrandstof de oceaan overvliegen. Het klinkt misschien als een onmogelijk avontuur, maar Air Center Europe (ACE) gaat bewijzen dat het kan. Samen met noordelijke opleidingsinstituten, biotechnologie bedrijf Ingrepro en VentureLab Twente ontwikkelt de vliegopleiding een biobrandstof voor de luchtvaart.

Begin augustus vertrekt de Antonov 2, het grootste dubbeldekker vliegtuig, van Air Center Europe voor de eerste trans-Atlantische vlucht op de biobrandstof. Met studenten van Stenden University en het Noorderpoortcollege werkt ACE nauw samen met Ingrepro en VentureLab Twente om de ideale biobrandstof te produceren. De kerosine op algen zal worden getest op een vliegtuigmotor in Twente.

Het project gaat over twee weken van start. "Dit is maatschappelijk verantwoord ondernemen, niet alleen in woorden, maar ook in daadkracht. Het is onze missie om een milieuvriendelijke brandstof te ontwikkelen voor de luchtvaart", aldus de directeur.

In twaalf dagen vliegt ACE-directeur Ben Cappelle vervolgens samen met een copiloot en monteur, met het bio-vliegtuig van Canada naar Nederland. De tocht brengt het eenmotorige toestel via Groenland, IJsland, Schotland en Engeland, uiteindelijk naar Nederland. "De vlucht is niet geheel zonder gevaar", realiseert Cappelle zich. "De tocht gaat over wateroppervlakten en door extreme weersomstandigheden. De crew zal reddingsmiddelen meenemen om voorbereid te zijn op noodsituaties."

Na uitvoerige tests zal de Antonov 2 in Amerika testvluchten maken, om een maand later vanuit Canada te vertrekken. De European Space Agency zal de vlucht via satelliet observatie volgen. Verder zal via een webcam in het vliegtuig, de vlucht live via internet te volgen zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring