Navigatie overslaan

Gro­ning­se res­tau­rants ser­ve­ren gezon­de kindermenu’s

Geen patat, kipnuggets en frikandellen, maar broccoliburgers en pizzapunten van watermeloen. In acht restaurants in Groningen staan vanaf januari gezonde kindermenu’s op de kaart. Het gaat om gerechten die bedacht zijn door kinderen zelf. Het initiatief voor de gezonde menu’s komt van kinderopvangorganisatie SKSG, die daarop samenwerking zocht met partijen als Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN), de GGD, Stichting Kind en Voeding en Jumbo Maripaan.

In restaurants en eetcafés staat vaak nog een ongezond kindermenu op de kaart, terwijl ouders steeds meer waarde hechten aan gezonde voeding voor hun kind, zo zegt Elte Hofman van de SKSG. Omdat 'gezond eten' een van de speerpunten is van SKSG, ontstond het idee om de kinderen, samen met studenten van de Hanzehogeschool, gezonde maar ook lekkere kindergerechten te laten bedenken.

Restaurants in Groningen

Uit alle gerechten en menu’s die door de kinderen werden bedacht en ontwikkeld, werden uiteindelijk de meest creatieve en gezonde gerechten gekozen. Deze gerechten staan vanaf januari op de menu’s van de deelnemende restaurants: Grand Café Time-Out, ’t Feithhuis, Eetcafé De Stadstuin (beide vestigingen), Eethuys Stadspark, Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau, Dinercafé Diep, Paviljoen Sterrebos en Edanz/Vitaminds.

Voor elk seizoen van het jaar hebben de kinderen een menu bedacht. Het gaat gerechtjes als worteltjes in bladerdeeg, broccoliburger, zomerse groentesoep, gezonde loempiaatjes en een pizzapunt van watermeloen als dessert.

Gezond eten

De deelnemende restaurants zijn herkenbaar aan een sticker op de deur. Volgens Hofman kunnen ook andere restaurants bij het initiatief aanhaken. De kans is groot dat SKSG de kinderen volgend jaar opnieuw vraagt om gezonde gerechtjes te bedenken.

Bij de ontwikkeling en samenstelling van de menu’s werd samengewerkt met onder andere de GGD en HANNN, die hun expertise op het gebied van gezonde voeding inbrachten.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring