Navigatie overslaan

Gro­ning­se roc­ker Appie Alberts geno­mi­neerd voor pres­ti­gi­eu­ze wetenschapsprijs

Groninger Appie Alberts is genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs. Niet voor zijn saxofoonspel als frontman van de rockband AA & The Doctors, waar hij al sinds het eind van de jaren ’70 mee optreedt, maar voor de ontwikkeling van een veelbelovende nieuwe soort bioplastic.

Naast rocker is Alberts namelijk ook chemicus aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met onderzoekspartner Gadi Rothenberg ontwikkelde hij daar Plantics, een innovatie soort bioplastic. Het materiaal, dat kan dienen als vervanger van polyurethaan en polystyreen, veelgebruikte kunststoffen in bouwmaterialen en verpakkingen, is volledig plantaardig en honderd procent composteerbaar. Erg vernieuwend is echter vooral dat het niet duurder is dan ‘gewoon’ plastic, wat bij veel andere bioplastics vooralsnog wel het geval is.

Alberts en Rothenberg hebben jarenlang gewerkt aan de ‘eerste thermohardende bioplastic ter wereld’. Die inzet wordt nu beloond met een finaleplaats in de prestigieuze Herman Wijffels Innovatieprijs. Deze prijs wordt sinds 2002 door de Rabobank uitgereikt om duurzame innovaties een extra zetje richting de markt te geven. Jaarlijks worden er in verschillende categorieën drie winnaars uitgeroepen, die elk 30.000 euro ontvangen om hun innovatie verder te ontwikkelen of in de markt te zetten.

Stemmen op Appie Alberts en co of op een andere finalist, kan hier.

www.plantics.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring